Fumara.gr

Χάρβαρντ: 3 μικρά πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για υγιή εγκέφαλο και μακροζωία

Μικρές καθημερινές συνήθειες που λίγοι γνωρίζουν πως προωθούν την μακροζωία και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου στις προχωρημένες ηλικίες.

Οι βασικοί πυλώνες της μακροζωίας και της καλής υγείας είναι γνωστοί: διατήρηση φυσιολογικού βάρους, διακοπή του καπνίσματος, τακτική σωματική άσκηση, επαρκής σωματικός ύπνος και ένα διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στην Μεσογειακή διατροφή.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό εκτός από την υγεία του υπόλοιπου σώματος να φροντίζουμε και την υγεία του εγκεφάλου μας, η οποία τείνει να φθίνει όσο μεγαλώνουμε. Έχει αποδειχθεί πως η καλή ψυχική υγεία, σε συνδυασμό με την καλή υγεία του εγκεφάλου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την μακροζωία, αλλά και την καλή ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της επίσημης ιστοσελίδας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, υπάρχουν πολλά μικρά, καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή, ακόμα και στα βαθιά μας γεράματα.

«Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες εύκολα τις ξεχνάμε, ιδίως όταν έχουμε επικεντρωθεί σε άλλους στόχους, όπως είναι η διατροφή μας. Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω οδηγό για να χωρέσετε στην καθημερινότητά σας περισσότερα από τα μικρά πράγματα, τα οποία όμως φέρνουν μεγάλα οφέλη για τον οργανισμό», τονίζει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Μάθετε κάτι καινούριο

Η μάθηση ενδυναμώνει τις συνάψεις των κυττάρων του εγκεφάλου, ενώ δημιουργεί και νέες. Όσο περισσότερες συνάψεις χτίζουμε, τόσο καλύτερη θα είναι η μνήμη και η υγεία του εγκεφάλου μας όσο γερνάμε και αρχίζουμε να χάνουμε τις συνάψεις αυτές. Κάθε μέρα πρέπει να προσπαθείτε να μαθαίνετε κάτι καινούριο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ, να ακούσετε ένα είδος μουσική που δεν έχετε ακούσει στο παρελθόν, να διαβάσετε ένα βιβλίο, ή να μελετήσετε μια ξένη γλώσσα. «Μοιραστείτε τις νέες πληροφορίες που μάθατε με άλλους ανθρώπους. Έτσι, θα κατακτήσετε τις νέες σας γνώσεις ακόμα περισσότερο», εξηγεί σχετικά ο νευρολόγος δρ. Andrew Budson.

2. Συζητήστε με κάποιον που δεν μένει μαζί σας

Οι κοινωνικές επαφές προωθούν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τις συνδέσεις των κυττάρων, βελτιώνουν την διάθεση και μειώνουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Μάλιστα, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, αλλά και το ρίσκο του πρόωρου θανάτου. Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, λοιπόν, φροντίστε να καλέσετε ένα φιλικό σας πρόσωπο στο τηλέφωνο, να πιάσετε κουβέντα με τον γείτονα, ή να μιλήσετε με κάποιον συνάδελφο.

«Εάν μιλάτε με άτομα που βλέπετε κάθε μέρα, άτομα που μένουν π.χ. στο νοικοκυριό σας, τότε απλά ενδυναμώνετε τις ήδη υπάρχουσες συνάψεις. Όμως, εάν μιλάτε με άτομα που δεν βλέπετε σε καθημερινή βάση, τότε προωθείτε την δημιουργία νέων συνάψεων στον εγκέφαλο», επισημαίνει ο δρ. Budson.

3. Διαλογιστείτε

Παίρνοντας 10 – 15 λεπτά την ημέρα για να απομακρύνετε τις σκέψεις και τα εξωτερικά ερεθίσματα από το μυαλό σας μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το άγχος. Το υπέρμετρο άγχος μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, υπέρταση, υψηλό σάκχαρο και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK