Fumara.gr

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσετε να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

To κοτόπουλο σπανίως λείπει από κάποιο ελληνικό νοικοκυριό, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε το πώς το μαγειρεύουμε.

Η διατήρηση της υγιεινής στην κουζίνα είναι απαραίτητη για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία. Ο Ισπανικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων και ς (Aecosan) συνιστά το καλό μαγείρεμα των ωμών τροφίμων, καθώς ενδέχεται να περιέχουν ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, η σύσταση είναι να πλένονται σωστά, κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας κυρίως όταν διαχειριζόμαστε τρόφιμα όπως το κοτόπουλο.

Αξίζει να θυμάστε ότι δεν συνιστάται να πλένετε όλα τα τρόφιμα. Αυτό ισχύει για το κρέας και ιδιαίτερα για το κοτόπουλο, παρόλο που τείνουμε να πιστεύουμε ότι είναι βολικό να το πλένουμε για να το διατηρούμε καθαρό. Η Guadalupe Blay, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Ενδοκρινολογίας και Διατροφής της Ισπανικής Εταιρείας Γενικών και Οικογενειακών Ιατρών (SEMG), εξηγεί στο CuídatePlus ότι η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) προειδοποιεί ότι «το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης των βακτηρίων του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια, τις επιφάνειες εργασίας, τα ρούχα και τα μαγειρικά σκεύη μέσω πιτσιλίσματος σταγονιδίων νερού».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πιο συχνή τροφική στην Ευρώπη είναι ακριβώς αυτή που προκαλείται από το καμπυλοβακτηρίδιο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το βακτήριο αυτό είναι μία από τις τέσσερις κύριες αιτίες διαρροϊκών ασθενειών παγκοσμίως και θεωρείται η συχνότερη βακτηριακή αιτία γαστρεντερίτιδας στον κόσμο. Τα κύρια της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο, με μέση διάρκεια 3 έως 6 ημέρες, είναι τα εξής:

  • Διάρροια (συχνά αιματηρή).
  • πονοκέφαλος
  • ναυτία ή/και έμετος.
  • Τα μπορεί να είναι συχνότερα σε ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Απολύτως όχι στο πλύσιμο του κοτόπουλου

Δεδομένου ότι αυτή η διαμάχη σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα ανακύπτει κάθε λίγα χρόνια, η Irene Gonzalo Montesinos, βοηθός του τμήματος ενδοκρινολογίας και διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Fuenlabrada, υπενθυμίζει την τελευταία προειδοποίηση από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) το 2019: «Υποστηρίζουν ένα ηχηρό όχι στην πρακτική του πλυσίματος του κοτόπουλου». Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται μόνο για το να μην πλένεις το κοτόπουλο, αλλά και για το να μην πλένεις άλλα πουλερικά, όπως η γαλοπούλα ή το ορτύκι, καθώς τα βακτήρια φιλοξενούνται στα έντερα αυτών των ζώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα βακτήρια εξαπλώνονται και σε άλλα σημεία της κουζίνας, όπως ο νεροχύτης, το πλύσιμό του δεν εγγυάται την εξαφάνιση του παθογόνου μικροοργανισμού, ο οποίος μπορεί να μολύνει και άλλα ωμά τρόφιμα που πλένουμε σε αυτόν.

Τα αυγά δεν πρέπει επίσης να πλένονται

Το CDC δεν συνιστά ούτε το πλύσιμο των αυγών. Σε αυτή την περίπτωση, ο Gonzalo εξηγεί ότι το κέλυφος των αυγών είναι πορώδες, οπότε το πλύσιμό τους διευκολύνει την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών στο εσωτερικό τους. «Τα αυγά πρέπει να καθαρίζονται με χαρτί κουζίνας και το κέλυφος κάθε αυγού πρέπει να σπάει ξεχωριστά, προσέχοντας να μην έρχεται σε επαφή με το ασπράδι και τον κρόκο».

Πέντε βήματα για την τροφιμογενών ασθενειών

Πώς μπορούν να εξαλειφθούν αυτά τα βακτήρια; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι το σωστό μαγείρεμα του κρέατος των πουλερικών, «το οποίο δεν πρέπει ποτέ να τρώγεται ωμό», λέει ο Gonzalo. Αλλά επιπλέον, για να αποφύγετε τις και άλλες μολύνσεις, η Aecosan, ακολουθώντας ένα έγγραφο του ΠΟΥ, συνιστά πέντε κλειδιά για την ασφάλεια των τροφίμων:

  • Διατήρηση της καθαριότητας: Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία του φαγητού, αλλά και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να χρησιμοποιείτε χαρτί μιας χρήσης για να τα στεγνώνετε. Όλες οι επιφάνειες, τα σκεύη και τα πανιά που χρησιμοποιούνται πρέπει επίσης να καθαρίζονται. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία και να τα προστατεύετε από έντομα και κατοικίδια ζώα.
  • Διαχωρίστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ίδια μαχαίρια ή σανίδες κοπής για το χειρισμό ωμών τροφίμων, όπως ψάρια, κρέας ή πουλερικά, και μαγειρεμένων τροφίμων. «Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μία σανίδα κοπής για το που πρόκειται να φάτε ωμό και μία άλλη για το φαγητό που πρόκειται να μαγειρέψετε, επειδή τα βακτήρια σε αυτά είναι διαφορετικά και δεν πρέπει να αναμειγνύονται», λέει ο Gonzalo. Τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστά δοχεία.
  • Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται καλά, ιδίως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι τα μαγειρευτά φαγητά και οι σούπες φτάνουν στο σημείο βρασμού και ότι η αναθέρμανση των γευμάτων γίνεται σωστά.
  • Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύστε τα μαγειρεμένα τρόφιμα και τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση κάτω από 5°C. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλωθούν ζεστά πρέπει να διατηρούνται πάνω από 60°C. Επιπλέον, όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα, το κάνετε στο κάτω μέρος του ψυγείου.
  • Χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό και ασφαλή τρόφιμα: Επιλέξτε υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα. Μην καταναλώνετε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί ή αποστειρωθεί. Πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά αν καταναλώνονται ωμά, και μην καταναλώνετε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK