Fumara.gr

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο έχει αυξηθεί ο επιπολασμός στους κάτω των 65

Η κολπική μαρμαρυγή, η επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, γίνεται όλο και πιο συχνή στους μεσήλικες, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Πάνω από το 25% των ασθενών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (UPMC) που ζήτησαν περίθαλψη για κολπική μαρμαρυγή την τελευταία δεκαετία, ήταν κάτω των 65 ετών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 2% του επιπολασμού της κολπικής μαρμαρυγής που εκτιμάται στους ανθρώπους νεότερων ηλικιών, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Οι καρδιολόγοι γνωρίζουν ότι η κολπική μαρμαρυγή σε άτομα κάτω των 65 ετών, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Όμως δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Aditya Bhonsale, καρδιολόγος ηλεκτροφυσιολόγος του UPMC.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι νεότεροι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός στους άνω κόλπους της καρδιάς. Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Στο UPMC, βλέπουμε πολύ περισσότερους νέους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή τα τελευταία χρόνια και μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε την πραγματική κλινική πορεία αυτών των ατόμων», δήλωσε ο Bhonsale.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 67.000 και πλέον ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για κολπική μαρμαρυγή μεταξύ 2010 και 2019.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, τα ποσοστά επιβίωσης για τους άνδρες ασθενείς με την καρδιακή αρρυθμία ήταν 30% έως 50% χειρότερα από εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.

Η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες, με τα ποσοστά επιβίωσης να είναι έως και υπερτριπλάσια χειρότερα για τις ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή από ό,τι για τις ασθενείς χωρίς την αρρυθμία.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης υψηλά ποσοστά παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υπνική άπνοια.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα δεδομένα αυτής της μελέτης θα προωθήσουν μελλοντικές έρευνες για την αξιολόγηση των βέλτιστων θεραπειών για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK