Fumara.gr

Παρακολουθήστε: Γιατί γερνάμε και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;(ΒΙΝΤΕ0)

celldivide_1024

Παρακολουθήστε: Γιατί γερνάμε και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;(ΒΙΝΤΕ0)

Όσο και να θέλουμε να το αποφύγουμε , όλοι μας θα γεράσουμε και στο τέλος θα πεθάνουμε.Όπως όλοι ξέρουμε όμως κάποια ζώα , όπως και κάποιοι άνθρωποι γερνάνε πιο αργά λόγω κάποιων αιτίων που ακόμα και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν απόλυτα.Οι χελώνες Galapagos ζούνε 170 χρόνια και η μεγαλύτερη σε ηλικία αχιβάδα είναι περίπου 405 ετών.

Τα περισσότερα θηλαστικά έχουν τη μεγαλύτερη κορύφωση στην αναπαραγωγική ηλικία τους. Μόλις περάσει η αναπαραγωγική περίοδος η σωματική υγεία μας μειώνεται κατά πολύ.Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως γήρανση και διέπει ολόκληρη τη βιολογική ύπαρξη μας.Σε κάποια ζώα όμως δεν λειτουργεί ως παράγοντας γήρανσης.

Τα ψυχρόαιμα ερπετά είναι το καλύτερο παράδειγμα. Αντί να εμφανίσουν σημάδια γηρατειών ,παραμένουν απίστευτα ενεργητικά, μέχρι ξαφνικά να τους συμβεί κάτι και να πεθάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καθορίσει ακόμη τις αιτίες , μια από αυτές είναι σίγουρα τα κύτταρα μας.Κάθε κύτταρο μπορεί να διαιρεθεί προκαθορισμένες φορές.Γνωστό και ως Hayflick limit.

Το Hayflick limit ενός ανθρώπινου κυττάρου είναι περίπου  50 – οπότε το κύτταρο μπορεί να διαιρεθεί περίπου 50 φορές ή ζει για περίπου 9 μήνες.

Το κύτταρο ενός ποντικιού διαιρείται 14-28 φορές, ενώ της χελώνας Galapagos ειναι 125 φορές.

Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στα τελομερή( τα καπάκια στο τέλος των χρωμοσωμάτων. Όταν αρχίζουν να ξετυλίγονται , τα κύτταρα έχουν φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Μελέτες σε ζώα έχουν ταυτοποιήσει μερικά γονίδια τα οποία μπορεί να είναι αποτελεσματικά στον περιορισμό της γήρανσης, όπως το IGF- 1 , το οποίο μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε κάποιο κύτταρο και βλάβη οργάνων, και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου σε ποντίκια. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικά σε ανθρώπους.

fumara.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK