Fumara.gr

Παραδοσιακή συνταγή για λαχταριστή καρυδόπιτα της γιαγιάς

Καρυδόπιτα, με σιρόπι και μια μπάλα βανίλια παγωτό. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το απόγευμά σας; Παρακάτω θα βρείτε μια υπέροχη συνταγή για ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκό.

Ένα πατροπαράδοτο σιροπιαστό γλυκό με τη φανταστική γεύση του καρυδιού που είναι πολύ δύσκολο να του αντισταθείς.

Υλικά συνταγής για καρυδόπιτα

  • 2 ποτήρια νερού καρύδια (250 γρ. περίπου) αλεσμένα σε μικρά κομματάκια (όχι τελείως σκόνη) στο μπλέντερ
  • 1 ποτήρι νερού φρυγανιά τριμμένη (σκόνη)
  • 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κοφτές κ.σ. κανέλα
  • 1 -1 ½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ [*]

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερού νερό
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 1 στικ κανέλας
  • Αν προτιμάτε τη καρυδόπιτά σας πολύ σιροπιασμένη βάλτε 3 ποτήρια νερό, 3 ποτήρια ζάχαρη και το χυμό 1 μικρού λεμονιού.

Εκτέλεση της συνταγής για καρυδόπιτα

Για την καρυδόπιτα: Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα.
Στο μπολ με τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε όλα τα υλικά της συνταγής και στο τέλος και το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με το ΧΕΡΙ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για λίγη ώρα, έως ότου ενσωματωθούν τα υλικά και έχουμε έναν αφράτο χυλό. (Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και λίγη ώρα για να φύγει ο αέρας από τη μερέγκα). Σε περίπτωση που ο χυλός μας είναι σφιχτός προσθέτουμε λίγο κονιάκ επιπλέον.

Τοποθετούμε το μείγμα σε μεσαίο ταψί ή σε φόρμα του κέικ αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα και τα καλύψουμε με αλεύρι και ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε 6 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Περιχύνουμε κρύο σιρόπι σε ζεστή καρυδόπιτα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα καρυδόπιτα. Αφήστε το γλυκό στο ταψί 1 περίπου ώρα περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Μετά τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

[*] Βάζετε αρχικά το 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ. Αν το μείγμα σας είναι πηχτό προσθέτετε και άλλο ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ.

Καλή σας όρεξη!

πηγή : enimerotiko

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK