Fumara.gr

Γιατί είναι σημαντικό να εμβολιάζεσαι, ακόμη και πριν γεννηθείς

Ο εμβολιασμός διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη των αναπνευστικών ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι έχει επαναληφθεί αρκετές φορές, ωστόσο καλό είναι να τονιστεί ακόμη μια φορά: τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ασφαλή.

Προς επίρρωση αυτού του μηνύματος, ιδού ένα γεγονός: μεταξύ 2000 και 2019, έσωσαν τη ζωή 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου), διάφοροι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν στο 7ο Σεμινάριο για δημοσιογράφους, που διοργανώθηκε από την Pfizer και την Εθνική Ένωση Ενημερωτών Υγείας (ANIS).

Στόχος της συνάντησης ήταν να τονιστεί ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζει ο εμβολιασμός στην πρόληψη των αναπνευστικών ασθενειών σε όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η Carmen Pingarrón, επικεφαλής της γυναικολογικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Quirónsalud San José στη Μαδρίτη, υπενθύμισε την ανάγκη εμβολιασμού κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), «ο οποίος επιβαρύνει όλους μας και προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος». Συγκεκριμένα, συνέχισε, υπάρχουν δύο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται από αυτό το παθογόνο: η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία.

Ο ειδικός ανέφερε ότι ο ιός αυτός είναι εποχικός, με την περίοδο από το τέλος του φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης να είναι αυτή που δημιουργεί τις περισσότερες εισαγωγές, ιδιαίτερα σε παιδιά και βρέφη. «Ο RSV δρα με πολύ μεταδοτικό τρόπο, είναι ικανός να εξαπλωθεί γρήγορα», προειδοποίησε. Από τις εισαγωγές για αυτή την αιτία, το 70% οφείλεται σε βρογχιολίτιδα, το 24% σε λοιμώξεις που προκύπτουν από επιπλοκές και το 5% σε πνευμονία. Επιπλέον, «οι λοιμώξεις δεν είναι δωρεάν, έχουν σχετικό ποσοστό θνησιμότητας». Στην περίπτωση της βρογχιολίτιδας είναι 0,1% και στην περίπτωση της πνευμονίας 0,6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ο γυναικολόγος τόνισε τα οφέλη του εμβολιασμού στις εγκύους, «οι οποίες πρέπει να καταθλίψουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να φιλοξενήσουν το ξένο σώμα που είναι το μωρό τους». Επομένως, πρόκειται για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο: «Όταν αποφασίζουμε να εμβολιάσουμε τις εγκύους, τους δίνουμε αντισώματα που περνούν μέσω του πλακούντα στο μωρό, το οποίο γεννιέται με αυτά ενσωματωμένα». Με αυτόν τον τρόπο, αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη προστατευμένο από τη γέννηση, «έχουμε κερδίσει κάτι στην καταπολέμηση των λοιμώξεων».

Η María Garcés Sánchez, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Nazaret (Βαλένθια) και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων της Ισπανικής Παιδιατρικής Ένωσης (CAV-AEP), τόνισε επίσης την ανάγκη προστασίας τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός της μητέρας προστατεύει το βρέφος από τέσσερις ασθένειες: covid-19, κοκκύτη, γρίπη και RSV. Σχετικά με τον τελευταίο, «επηρεάζει όλους, αλλά κυρίως έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεταγενέστερες ηλικίες της ζωής», τόνισε.

«Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ιών, έτσι ώστε η αυξημένη κυκλοφορία ενός από αυτούς να μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των άλλων, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και ο ιός RSV και ο ιός της γρίπης τείνουν να κυκλοφορούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε να μην ανταγωνίζονται. Από την άλλη πλευρά, με οποιονδήποτε από τους τρεις ιούς υπάρχει βακτηριακή συλλοίμωξη, συνήθως με πνευμονιόκοκκο», εξήγησε ο Ángel Gil, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos της Μαδρίτης.

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, ο ειδικός εξηγεί ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις «παραμένουν σε μια διαρκή ενδημική κατάσταση. Στην περίπτωση της γρίπης, έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση των εποχικών επιδημιών, το covid-19 έχει μειωθεί και είναι σαφώς ενδημικό». Όσον αφορά τη συχνότητα του RSV στους ενήλικες, «δεν έχουμε ακόμη πραγματικές πληροφορίες, αλλά μοιάζει πολύ με τη γρίπη, οπότε είναι λογικό να σκεφτούμε ότι, αν κάναμε καλύτερη διάγνωση, θα βλέπαμε ότι η κατάσταση είναι μεγαλύτερη από ό,τι εκτιμούμε». Τέλος, όσον αφορά την πνευμονιοκοκκική πνευμονία, εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα στη χώρα μας.

Εμβολιασμός σε ενήλικες

Οι ενήλικες είναι η μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού. Όταν γίνονται ασθενείς, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τους χωρίζει σε δύο ομάδες: σε υγιείς χωρίς προηγούμενη παθολογία και σε χρόνιους και ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. «Οι υγιείς ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο ρωτούν γιατί πρέπει να εμβολιαστούν, αφού δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να συστήσουμε την πρόληψη. Γι’ αυτό υπάρχουμε εμείς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, για να προλαμβάνουμε», δήλωσε η Isabel Jimeno, επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Ισπανικής Εταιρείας Γενικών και Οικογενειακών Ιατρών (SEMG) και μέλος της ομάδας NeumoExpertos.

Η Jimeno επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο: «Η γήρανση έχει συνέπειες. Όπως τα οστά και το δέρμα μας γερνούν, έτσι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τότε είναι που πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους ασθενείς από μολυσματικές ασθένειες για διάφορους σκοπούς: για να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και να κάνουμε καλή την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών».

Απέναντι στις αναπνευστικές νόσους που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και αποτελούν απειλή για τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς, ο εμβολιασμός μπορεί να βελτιώσει την άμυνά μας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και να προσφέρει υγιέστερη γήρανση. Ως εκ τούτου, για να βελτιώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων, «πρέπει να εργαστούμε στους πιο σημαντικούς φορείς: τον πληθυσμό, τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό», λέει.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK