Fumara.gr

Απίστευτα είναι τα οφέλη του πασατέμπου στην υγεία μας!

Λατρεύετε τον πασατέμπο και τρώτε κάθε μέρα; Κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας αφού τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά!

Οι κολοκυθόσποροι, τα γνωστά σποράκια «πασατέμπο» είναι ένα σνακ με αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία. Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυµαίνεται µέχρι το 40% και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου, σεληνίου, φωσφόρου αλλά και βιταμινών, όπως E, C και Α.

Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες. Ο καρπός είναι ράγα μεγάλων διαστάσεων, που έχει διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως κίτρινο, άσπρο, ροζ, πράσινο κλπ. Τα σπέρματα του καρπού είναι, κατά κανόνα , μεγάλα και πλατιά.

Ο κολοκυθόσπορος (ή πασατέμπος) τρώγεται ως σνακ, όπως και ο ηλιόσπορος. Τρώγεται ψημένος και αλατισμένος ή ακόμα και ωμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευεργετικός για το ουροποιητικό σύστημα

Όσον αφορά τον κολοκυθόσπορο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται στην προστατευτική του δράση στον προστάτη και στο ουροποιητικό σύστημα.

H αύξηση χορήγησης κολοκυθόσπορου δίνει καλύτερη κλινική εικόνα μειώνοντας την ύπαρξη κρυστάλλων ασβεστίου με παράλληλη αύξηση των επιπέδων του φωσφόρου, πυροφωσφορικού, γλυκοζαμινογλυκανών και καλίου στα ούρα.

«Σύμμαχος» κατά των φλεγμονών και κατά του μελανώματος

Το έλαιο του κολοκυθόσπορου φαίνεται ότι έχει και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αφού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ποντίκια, όπου πειραματικά τους είχε προκληθεί αρθρίτιδα. Ακόμη, ένα πεπτίδιο του κολοκυθόσπορου, η curcomoshin έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, μια άλλη πρωτεΐνη του κολοκυθόσπορου, η moschatin, ανέστειλε την ανάπτυξη κυττάρων μελανώματος, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας.

πηγή : athensmagazine.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK