Fumara.gr

Υπέροχα αφράτα και πετυχημένα τσουρέκια γεμιστά με πραλίνα – ένα 10λεπτο ζύμωμα είναι αρκετό

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (*μου πήρε 980 γρ κι επειδή το καναδέζικο είναι μόλις 900 γρ συμπλήρωσα με κίτρινο σκληρό)
  • 50 γρ φρέσκια μαγιά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά μεγάλα και 1 ασπράδι
  • 530 ml γάλα (χλιαρό, 38 βαθμών)
  • 70 ml σπορέλαιο
  • 60 γρ βούτυρο καλό, μαλακό
  • 1 ½ κ.γλ βανίλια ή 3 σωληνάκια
  • 1 ½ κ.γλ μαχλέπι σκόνη
  • ½ κ.γλ κακουλέ σκόνη (καρδάμωμο)
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • ¾ κ.γλ αλάτι
  • Ένα μικρό βάζο πραλίνα ή μαρμελάδα σφιχτή (έβαλα και κρέμα μπισκότου Biscoff , το κάτι άλλο! )
  • Για επάλειψη 1 κρόκος χτυπημένος με 1 κ.σ γάλα
  • Αμύγδαλο φιλέ ή χοντροκομμένο ή σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα αυγά να σταθούν 10 λεπτά σε χλιαρό προς ζεστό νερό για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε το βούτυρο 20 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα κομμένο κομμάτια να μαλακώσει, όχι να λιώσει

Χτυπάμε ελαφρά σε μπολάκι τα 2 αυγά και το 1 ασπράδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα στα μικροκύματα και το δοκιμάζουμε στα χείλη να είναι ζεστό αλλά να μή με καίει.

Βάζουμε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 40 βαθμούς, αντιστάσεις.

Σε πολύ μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά, ρίχνω το γάλα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά, το λάδι και τα χτυπημένα αυγά και αμέσως μετά το μισό αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Στο υπόλοιπο ανακατεύουμε το αλάτι και το προσθέτουμε δουλεύοντας με τα χέρια. Ζυμώνουμε μέχρι να έχω μια ελαστική ζύμη, περίπου 5 λεπτά. Αλοίφω τη ζύμη με το βούτυρο σε 3 δόσεις ζυμώνοντας να το πίνει κάθε φορά. Μόλις το απορροφήσει ζυμώνω με γροθιές και διπλώματα άλλα 5 λεπτά.Η ζύμη θα είναι απαλή, ελαστική και δεν θα κολλάει στο μπολ.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και με πετσέτα, σβήνουμε το φούρνο και το βάζουμε μέσα για 50 λεπτά έως 1 ώρα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη ζυγίζουμε και την κόβουμε σε 20 κομμάτια, που τα ζυγίζουμε κι αυτά να έχουν το ίδιο βάρος για να ψηθούν ομοιόμορφα τα τσουρεκάκια.

Δουλεύουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι και σκεπάζουμε τα μπαλάκια με μεβράνη για να μην ξεραθούν μέχρι να τελειώσουμε .

Κάθε μπαλάκι το τεντώνουμε σε μακρόστενο σχήμα με τα χέρια και με ένα μικρό πλαστήρι.Αλείφουμε κατά μήκος στη μέση λίγη πραλίνα ή μαρμελάδα ή ό,τι θέλουμε . Τυλίγουμε τσιμπώντας να κολλήσουν οι άκρες και το ρολλάρουμε με τα χέρια σε ένα ραβδί 20 εκατοστών που μετά το δένουμε κόμπο και γυρίζω προς τα μέσα τις άκρες του.

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνω λαδόκολλα και αραδιάζω τα τσουρεκάκια.Σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω να φουσκώσουν 20-30 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.

Περνάμε τα σουρεκάκια με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.Αν δουμε να παίρνουν πολύ χρώμα προς το τέλος, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα.

πηγή : Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK