Fumara.gr

Το πρόσωπο ενός αγγέλου: H μοναδική ιστορία της αφανούς ηρωίδας που έσωσε 2.500 παιδάκια από θαλάμους αερίων

Η άγνωστη ηρωίδα πoυ έσωσε τη ζωή 2.500 παιδιών.

Έσωσε περισσότερα από 2.500 παιδιά συνoλικά. Ακριβώς γι ‘αυτόν τoν λόγo η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε να την ανεβάσουν στο βαθμό της εθνικής ηρωίδας. Μια πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γερουσία.

Τα κυριότερα θύματα των πολέμων είναι τα παιδιά, τα οποία διαχωρίζονται κάθε χρόνο από τις οικογένειές τους και καθίστανται ακόμη πιο αδύναμα και πιο ευάλωτα

Το Ολοκαύτωμα ήταν μια από τις πιο βίαιες, σκληρές και καταστροφικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, οι οποίες έφεραν τη ζωή τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου Εβραίων, αναπήρων, Πολωνών και Σοβιετικών παιδιών. Αλλά εν μέσω αυτής της καταστροφής και του πόνου, οι ήρωες και οι άγγελοι έδωσαν δύναμη στους αδύναμους και οδήγησαν τη σωτηρία των ανυπεράσπιστων. Μεταξύ αυτών των ηρώων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την Irena Sendler.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Irena ήταν πολωνική νοσοκόμα, η οποία κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος έκανε το καλύτερό της για να σώσει περισσότερα από 2.500 εβραϊκά παιδιά που θα πέθαιναν χωρίς τη βοήθειά της.

Η ιστορία της Irena Sendler

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα κίνητρά της και γιατί βοήθησε αυτά τα θύματα, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε λίγο στην ιστορία αυτής της μεγάλης κυρίας.

Η Irena γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1910 στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Ο πατέρας της, ο Stanislaw Krzyżanowski, ήταν γνωστός και διάσημος γιατρός που πέθανε από τυφοειδή όταν η Ειρήνα ήταν 7 χρονών.

Είχε αρρωστήσει μετά από επισκέψεις να θεραπεύσει μερικούς ασθενείς, τους οποίους άλλοι γιατροί είχαν αρνηθεί να επισκεφθούν, λόγω της μεταδοτικής νόσου τους.

Αυτή η πράξη επηρέασε βαθιά την Ειρήνη , η οποία αποφάσισε να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους φτωχότερους και τους πιο άπορους. Και το έκανε, γιατί όταν οι Εβραίοι της Βαρσοβίας ήταν κλειδωμένοι στα γκέτο, προσχώρησε στην ΟΤΑΕΓΟΤΑ (Επιτροπή Εβραϊκής Βοήθειας).

Εργαζόμενη στην υπηρεσία κοινωνικής βοήθειας του δήμου, είχε αμέσως την ευκαιρία να εισέλθει και να αποχωρήσει από το γκέτο, ντυμένη ως νοσοκόμα. Θα μπορούσε επίσης να φέρει τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και εμβόλια.

Από την αρχή, μαζί με άλλους συνεργάτες, μετέφερε τα παιδιά από τα γκέτο, τοποθετώντας τα στα ορφανοτροφεία και στις οικογένειες των αναδόχων, οι οποίες τους κράτησαν μακριά από τους Ναζί και το βέβαιο  θάνατο.

Για να γίνει αυτό, ενεργοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της: έκρυψε τα μικρά παιδιά στα ασθενοφόρα που είχαν ήδη καταλάβει οι τραυματίες, στα καροτσάκια, στα φέρετρα και στις σακούλες σκουπιδιών,για να κάνει τις αρχές να πιστέψουν ότι ήταν νεκρά.

Ένας εθνικός ήρωας

Έσωσε περισσότερα από 2.500 παιδιά συνολικά. Ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο η πολωνική κυβέρνηση πρότεινε να την ανεβάσουν στο βαθμό της εθνικής ηρωίδας. Μια πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γερουσία.

Το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο δεν απέσυρε ποτέ λόγω του θανάτου της το 2008 στην ηλικία των 98 ετών.

πηγή : enimerotiko.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK