Fumara.gr

Προειδοποίηση-ΣΟΚ από τους γιατρούς για όσες μαμάδες κρατάνε τον ομφάλιο λώρο. Γιατί πρέπει να κόβεται αμέσως μετά τη γέννα

Μία μακρά παράδοση είναι ο σύζυγος να κόβει τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου, αλλά μία σύγχρονη τάση θέλει τους γονείς να παρακάμπτουν αυτή τη στιγμή και ο ομφάλιος λώρος να μένει ενωμένος με το μωρό μέχρι να πέσει από μόνος του.

Αυτή η μέθοδος είναι πιο “φυσική” για κάποιους και έχει κάποια οφέλη, όπως πιο ομαλή μετάβαση από την μήτρα στον κόσμο και δίνει στο παιδί μερικά ακόμα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν γι’αυτήν την μέθοδο γιατί λένε πως έτσι μπορεί να συγκεντρωθούν βακτήρια και να υπάρξει μόλυνση.

63

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρια αιτία αυτής της μεθόδου είναι το παιδί να πάρει όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά έχει να προσφέρει ο πλακούντας πριν ξεραθεί. Επίσης, πολλοί πιστεύουν πως το μωρό υπόκεινται σε πολλή πίεση όταν κόβεται απότομα από τον πλακούντα. Αφού γεννηθεί, ο πλακούντας τοποθετείται σε μία ειδική θήκη και μεταφέρεται παντού με το μωρό.

Ο ομφάλιος λώρος παραμένει ενωμένος με το νεογέννητο μέχρι να πέσει φυσικά, μία διαδικασία που διαρκεί έως και 10 μέρες. Η τεχνική αυτή είχε γίνει πρωτοσέλιδο το 2008 και ακόμα και τότε οι ειδικοί προσπάθησαν να την σταματήσουν προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Ο πλακούντας όπως υποστηρίζουν είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις επειδή περιέχει αίμα και πεθαίνει λίγο μετά τη γέννα.

64

Όσοι όμως υποστηρίζουν την τεχνική αυτή λένε πως υπάρχουν πολλά οφέλη του να αφήνεις τον ομφάλιο λώρο ενωμένο – αν και όχι για περισσότερο από τρία λεπτά. Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει τα περισσότερα νεογέννητα δίνοντάς τους πλούσιο σε οξυγόνο αίμα.

Οι μαιευτήρες συμβουλεύουν να περιμένουμε τουλάχιστον 30 με 60 δευτερόλεπτα μετά την γέννα μέχρι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ενώ οι περισσότεροι γιατροί τον κόβουν αμέσως, 15 με 20 δευτερόλεπτα μετά την γέννα, εκτός και αν το παιδί έχει γεννηθεί πρόωρα.

Μπορεί το ένα λεπτό να μην φαίνεται πολύ, αλλά αρκετό οξυγονωμένο αίμα περνάει στο μωρό. Μπορεί να υπάρχει ροή για 5 λεπτά, αλλά στο πρώτο λεπτό μεταφέρεται το περισσότερο. Έτσι, έχει παρατηρηθεί πως μειώνεται η αναιμία στα παιδιά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την νοητική τους απόδοση.

πηγή : fanpage

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK