Fumara.gr

Πως η τεχνητή νοημοσύνη ρίχνει το κόστος στα νέα τεχνητά μέλη!

Γεννήθηκα χωρίς χέρια και πόδια, οπότε ασχολούμαι με τα προσθετικά όλων των σχημάτων και μεγεθών από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.

Έχω αποφύγει ενεργά αυτά που έχουν σχεδιαστεί για τα μπράτσα στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου, επομένως δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βιονικό χέρι. Αλλά όταν επισκέφτηκα μια εταιρεία στην Καλιφόρνια, η οποία επιδιώκει να πάει την τεχνολογία στο επόμενο επίπεδο, μου κίνησε αρκετά το ενδιαφέρον για να δοκιμάσω ένα και τα αποτελέσματα ειλικρινά ήταν εντυπωσιακά.

Τα προσθετικά άκρα έχουν προχωρήσει πολύ από τις πρώτες μέρες, όταν κατασκευάζονταν από ξύλο, κασσίτερο και δέρμα. Τα σύγχρονα ανταλλακτικά μπράτσα και πόδια είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη και ανθρακονήματα. Ολοένα και περισσότερο είναι βιονικά, που σημαίνει ότι διαθέτουν διάφορα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κινητά μέρη για να τα κάνουν πιο χρήσιμα στον χρήστη.

Αυτό που κάνει η εταιρεία που επισκέφτηκα, η Atom Limbs, είναι να συνδυάζει μια σειρά από καινοτομίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε έναν βιονικό βραχίονα επόμενης γενιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανθρώπινη κίνηση

Η Atom Limbs χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες και μηχανική μάθηση, όπου οι υπολογιστές εκπαιδεύονται για να γίνουν πιο ακριβείς. Ώστε να ερμηνεύουν τα ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο ενός ατόμου και να τα χρησιμοποιούν για να κινήσουν και να χειριστούν ένα προσθετικό μέλος. Ο βραχίονας έχει ένα πλήρες εύρος ανθρώπινης κίνησης στον αγκώνα, τον καρπό και τα μεμονωμένα δάχτυλα ενώ παρέχει απτική ανάδραση στον χρήστη σχετικά με τη δύναμη της λαβής του.

Ο βραχίονας προσαρμόζεται μέσω ενός ενισχυμένου γιλέκου αθλητικού τύπου που κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος του βραχίονα. Αν και εξακολουθεί να έχει κάποιο βάρος, είναι πολύ ελαφρύτερο από άλλα βιονικά χέρια που έχω δει.

Είναι μη επεμβατικό, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή εμφυτεύματα για να λειτουργήσει. Συνδέεται με το υπολειπόμενο άκρο του χρήστη αρχικά με ζώνες αισθητήρων που μετρούν τα ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια, μέσω ενός κυπέλλου που εφαρμόζει στην κορυφή, με τον βραχίονα, συνδέεται μέσω μιας διεπαφής.

Παρά την αποφυγή της προσθετικής του άνω βραχίονα στο παρελθόν, όταν η Atom Limbs είπε ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω τη λειτουργία μιας ψηφιακής έκδοσης του βραχίονα σε μια οθόνη υπολογιστή, μέσω του λογισμικού ελέγχου τους, με ενδιέφερε αρκετά να πω ναι.

Έχω υπολειπόμενους μύες στο χέρι μου, τους οποίους μπόρεσα να “αναθέσω” σε αντίστοιχες κινήσεις χεριών, καρπού και αγκώνα, κάτι που αποδείχθηκε μια μοναδική, συγκλονιστική εμπειρία. Η ιδέα του να μάθω πώς να ελέγχω ένα μέρος του σώματος που δεν έχω είναι σχεδόν αδύνατο να το περιγράψω.

Ο ενθουσιασμος του έκδηλος όταν είδε για πρώτη φορά τις δυνατότητες του νέου τεχνητού μέλους.

Εκτός εμβέλειας

Ωστόσο, όσο συναρπαστική κι αν είναι αυτή η τεχνολογία, ένα θέμα που απασχολεί πάντα τα άτομα με αναπηρία όταν εμφανίζονται νέα προϊόντα είναι το κόστος. Το τοπίο των βοηθητικών συσκευών είναι γεμάτο με προϊόντα που, αν και εντυπωσιακά, μπορεί να κοστίζουν πολλαπλάσια από έναν μέσο ετήσιο μισθό. Αυτό καθιστά τις περισσότερες συσκευές απρόσιτες για πολλά άτομα με αναπηρία που οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να είναι μεταξύ των φτωχότερων στην κοινωνία.

Η Atom Limbs ελπίζει ότι ο βραχίονάς της θα τοποθετηθεί γύρω από την τιμή των 20.000 αμερικάνικων δολαρίων (περίπου 18.000 ευρώ). Η τιμή αν και εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, είναι σημαντικά μικρότερο από πολλά άλλα βιονικά προϊόντα στην αγορά. Ο Ian Adam, λέκτορας προσθετικής και ορθωτικής στο Πανεπιστήμιο του Derby, λέει ότι, αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, είναι μια καλή τιμή στη βιομηχανία – αν και δεν θα είναι για όλους.

«Βρίσκεται στο φθηνότερο άκρο της αγοράς, αλλά πείτε ότι είχατε ένα ατύχημα και λάβατε μια αποζημίωση, καλό θα ήταν αυτή να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής σας», είπε. «Επομένως, νομίζω ότι πολλοί ασθενείς είναι έξυπνοι για το πως ξοδεύουν τα χρήματά τους. Κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν καθόλου. Με την προσθετική άνω άκρων μπορεί να είναι απλώς ένα επιπλέον πράγμα που δεν θα αποφασίσουν όλοι ότι χρειάζονται να έχουν.”

Και μετά υπάρχουν τα ηθικά και πρακτικά ζητήματα γύρω από τέτοια προϊόντα.

Το 2022 η Britt H Young, η ίδια χρήστης βιονικού βραχίονα, αμφισβήτησε εάν ο «αγώνας εξοπλισμών» των προσθετικών έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στην καινοτομία παρά στην εφαρμογή. Η σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tilly Lockey, η οποία χρησιμοποιεί βιονικά χερια από την ηλικία των 9 ετών, είναι ενθουσιασμένη με τις μελλοντικές δυνατότητές τους αλλά είπε στο BBC εάν αυτή η συσκευή κάνει τη διαφορά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δοκιμή.

«Έχω δει να αλλάζουν τόσο πολύ από πρώτο χέρι, αλλά τα έχω δει επίσης σε όλα τα στάδια ανάπτυξης», είπε. «Υπάρχουν πολλά φιλόδοξα έργα, αλλά νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν εκεί είναι η συνεχής χρηση και εξέλιξη από τους χρήστες, που τα φορούν πραγματικά καθημερινά».

Ο βραχίονας Atom Limbs είναι ακόμα νωρίς στην ανάπτυξη. Η εταιρεία συλλέγει δεδομένα πριν από τις ρυθμιστικές καταθέσεις στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να τα δούμε να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή.

Χωρίς χειρουργείο και άλλες επεμβάσεις, μόνο με τη χρήση αισθητήρων!

Η θετική πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης.

Αν όλα αυτά γίνονται στην Αμερική και στη Βρετάνια με μισθούς σίγουρα υψηλοτέρους από αυτούς της Ελλάδας, πως μπορεί ένα άτομο με αναπηρία να καλύψει το δυσβάσταχτο κόστος; Ειδικά όταν η ανεργία στα Άτομα με Αναπηρίες ξεκινά από το 65% και φτάνει το 82% ειδικά στους νέους. Που σημαίνει πως εκτός από την κρατική στήριξη, τα επιδόματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια, δεν μπορούν να έχουν κανένα άλλο εισόδημα. Μόνο αν έχει φροντίσει η οικογένεια του ατόμου να εξασφαλίσει όπως μπορεί την ανεξάρτητη διαβίωση του.

Προσπερνώντας το κόστος του τεχνητού μέλους, είναι γεγονός πως η τεχνολογία τους, η προσαρμοστικότητα τους και η ευελιξία τους έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Δεν έχουν περάσει ούτε 10 χρόνια που μιλούσαμε για τον εξωσκελετό και σήμερα μιλάμε για τεχνητά μέλη σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η οποία εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η θετική της πλευρά και πόσο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Μαθαίνει το χρήστη, αναγνωρίζει τα σήματα και αντιδρά γρηγορότερα από ποτέ πριν.

Είναι γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να επιταχύνει πολλές καταστάσεις. Προς όφελος του χρήστη, καθώς όπως κάθε εργαλείο, εξαρτάται πόσο έξυπνα και συνετά θα το χρησιμοποιήσεις. Ήδη μας βοηθάει σε απλές καθημερινές λειτουργίες μέσω του κινητού τηλεφώνου μας, μέσω της έξυπνης τηλεόρασης και του συστήματος ασφαλείας που διαθέτουμε στα σπίτια μας.

Αναμφίβολα θα υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις, όμως ας μην βάζουμε προβλήματα μπροστά σε κάθε λύση, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα μας.

 

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή:   www.bbc.co.uk,  www.eoty.gr 

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK