Fumara.gr

Ότι χρειάζεται να ξέρεις για να φτιάξεις Φανουρόπιτα

Ωραία συνταγή για Φανουρόπιτα!

(Την μονή δόση την κάνω σε ταψάκι μιας χρήσεως Sanitas το τετράγωνο πιο μεγάλο μέγεθος Νο 134 και την διπλή σε ταψάκι 30 χ 25). Αν θέλουμε διπλή [το συνιστώ ] βάζουμε όλα τα υλικά που θα διαβάσετε από κάτω διπλά και 1 κουταλιά μόνο παραπάνω κονιάκ.

Υλικά για 1 δόση

  • 2 φλιτζάνια πορτοκάλι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια καλύτερα
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι λάδι [βάζω καλαμποκέλαιο αλλά μπορούμε και με ελαιόλαδο ]
  • 1 φαρίν απ των 500γραμ και μισό ακόμα πακέτο σύνολο 750 γραμ.–ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη περισσότερο-λιγότερο όχι .
  • 4 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (ραντίστε με νερό και αλευρώστε)
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα ή γαρύφαλλο ή  μιξ μαζί
  • ζάχαρη άχνη προαιρετικά

Επειδή κατά την παράδοση τα υλικά πρέπει να είναι 9, αν δεν βάλετε άχνη προσθέστε 1 φλιτζάνι αλεσμένη καρυδόψιχα (όχι λιώμα). Εγώ δεν βάζω καρύδια λιτή απλή  με την νοστιμιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φανουρόπιτα θέλει χέρι, όχι μίξερ και όσο την φτιάχνετε να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος υγεία-δουλειά-ή ότι άλλο  και να προσεύχεστε. Ε,κι ας πούμε ενα «Θεός σχωρές τη μανουλα του » καθώς θα γευόμαστε το γλυκό κομμάτι της φανουρόπιτας που θα μοιραστεί  στις εκκλησιές μας.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το λάδι με τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.

Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το πορτοκάλι, το κονιάκ, το κανελογαρύφαλλο, το μπεικιν και συνεχώς δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να καταλάβουμε ότι έλιωσε εντελώς η ζάχαρη.

Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι. Θέλουμε το μείγμα να είναι λίγο πιο ρευστό ελάχιστα από του κέικ.

Στην συνέχεια, ραντίζουμε με λίγο αγιασμό ή με νερό την σταφίδα να υγρανθεί λίγο για να κολλήσει το αλεύρι.

Την αλευρώνουμε,  τινάζουμε να φύγει το περιττό και όπως έχουμε αδειάσει την Φανουρόπιτα στο ταψί, ρίχνουμε από πάνω την σταφίδα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα την βυθίζουμε, ανακατεύοντας  μέσα στο μείγμα να πάει παντού.

(η γιαγιά μου ράντιζε με λίγες σταγόνες αγιασμό έτσι για το καλό, που πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι μας!).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου  με αέρα αν υπάρχει.

Για να δείτε αν έχει ψηθεί καλά κάντε το εξής: Βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε μία ακρούλα (όχι στη μέση γιατί μπορεί να καθίσει η πίτα). Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη!

Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία !!!

πηγή : xrysessyntages.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK