Fumara.gr

Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές προκαλούν 32 προβλήματα υγείας – Πώς να τα αποφύγεις

Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές προκαλούν μία σειρά προβλημάτων υγείας. Μάθε τα tips για να τα αποφύγεις.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικά περιοδικά ρίχνει φως στις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχουν οι υπερεπεξεργασμένες τροφές στη γενική υγεία του οργανισμού και αποκαλύπτει τα δυσάρεστα αποτελέσματα μιας διατροφής που κυριαρχούν τα λεγόμενα Ultraprocessed foods.

Τα ευρήματα της νέας μεγάλης μελέτης

Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση 45 μετα-αναλύσεων σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, βρέθηκαν σταθερά στοιχεία που συνδέουν την υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με πάνω από το 70% των 45 διαφορετικών αποτελεσμάτων υγείας που αξιολόγησαν. Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έδειξε ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ή θανάτου από δεκάδες δυσμενείς παθήσεις υγείας.

Όλες οι μελέτες στην ανασκόπηση δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και καμία δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, δήλωσαν οι συγγραφείς. Ισχυρές ενδείξεις δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών συσχετίστηκε με περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και ψυχικών διαταραχών.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The BMJ η πρόσληψη των υπερεπεξεργασμένων τροφών επηρεάζει όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν το εξής: “Υπήρχαν πειστικά στοιχεία ότι η υψηλή έναντι της χαμηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους έως και 53% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 20%”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Όλα αυτά είναι ήδη γνωστό ότι συμβάλλουν σε καρδιομεταβολικά προβλήματα υγείας, αύξηση βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν εξαιρετικά ενδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αύξησε τον κίνδυνο:

  • παχυσαρκίας κατά 55%,
  • διαταραχών ύπνου κατά 41%,
  • ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 40%
  • κατάθλιψης κατά 20%.

Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν περιορισμένα για να γίνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του άσθματος, της γαστρεντερικής υγείας και των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως τα υψηλά λίπη στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδα “καλής” λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή HDL χοληστερόλης, σύμφωνα με την ανάλυση.

Επιπλέον, η μελέτη βρήκε μόνο ενδεικτικά ή καθόλου στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και καρκίνου. Όμως, σε μια μελέτη του Αυγούστου του 2022 διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα οποιουδήποτε τύπου είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Οι δέκα κανόνες για να χάσεις βάρος (και να διατηρήσεις το αποτέλεσμα)

Η λίστα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα

  • Ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ροφήματα
  • Γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ (παγωτά, γλυκά, πατατάκια)
  • Συσκευασμένα ψωμιά, αρτοσκευάσματα, κέικ και μπισκότα μαζικής παραγωγής
  • Μαργαρίνες και αλείμματα
  • Δημητριακά πρωινού με έξτρα ζάχαρη, μπάρες δημητριακών και ενέργειας
  • Ροφήματα γάλακτος, σοκολατούχα
  • Επιδόρπια γιαουρτιού και χυμοί
  • Έτοιμες σάλτσες
  • Vegan εναλλακτικές για “κρέας” και “τυρί”.
  • Παρασκευάσματα για βρέφη και γάλατα διαρκείας
  • Προϊόντα υγείας και αδυνατίσματος όπως γεύματα σε σκόνη ή ενισχυμένα υποκατάστατα γευμάτων
  • Κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, προτηγανισμένα και στιγμαία (πίτες, ζυμαρικά και πίτσα, λουκάνικα, μπιφτέκια, ψαροκροκέτες, χοτ ντογκ, στιγμιαίες σούπες σε σκόνη και νουντλς, επιδόρπια κ.λπ.)

Πώς να μειώσεις την κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφών

  1. Διάβαζε και σύγκρινε τις ετικέτες προϊόντων και προσπάθησε να επιλέξεις τις λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αντικατέστησε το γιαούρτι με πρόσθετα φρούτα με απλό γιαούρτι και βάλε φρέσκα φρούτα.
  2. Αυτά που περιλαμβάνεις στη διατροφή σου είναι εξίσου σημαντικά με αυτό που αποκλείεις. Πρόσθεσε, λοιπόν, υγιεινές τροφές, όπως φρέσκα, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και όσπρια.
  3. Πρόσεχε τα ροφήματα. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Αντικατέστησέ τα με νερό.
  4. Όταν τρως έξω, προτίμησε ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ αντί για αλυσίδες φαστ φουντ. Αυτά είναι λιγότερο πιθανό να παρασκευάζουν υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK