Fumara.gr

Ο έρwτας 15χρονης με 25χρονο σε σχολικό βιβλίο της Α’ Γυμνασίου, προκαλεί τρόμο

Οι ‘Γραφές της αθωότητας” είναι ένα βιβλίο διηγημάτων στο οποίο συμμετείχε με διήγημα της η Ρούλα Κακλαμανάκη. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων 15 γνωστών συγγραφέων που έγραψαν στα πρώτα χρόνια της πορείας τους στη λογοτεχνία.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου περιγράφει αναλυτικά την κεντρική του ιδέα: «Πρώτες γραφές, γραφές που προσπαθούν να συλλαβίσουν τον κόσμο, τον φτιαγμένο με λέξεις, γραφές – βήματα στο χαρτί, άτσαλα, διστακτικά, αναποφάσιστα αλλά και τολμηρά, γραφές – βλέμματα απονήρευτα, ανοιχτά στην έκπληξη και την απορία, γραφές συνώνυμες της νιότης. Γραφές κλεισμένες στα συρτάρια του χρόνου, γραφές σε χαρτιά κιτρινισμένα, γραφές που τόλμησαν να εκτεθούν για πρώτη φορά και έπειτα άλλες πιο ώριμες, πιο σίγουρες για τον εαυτό τους τις έριξαν στη λήθη. Γραφές της αθωότητας, γραφές της νιότης. Ποιο είναι το νεανικό συγγραφικό πρόσωπο των ώριμων πια και καταξιωμένων φωνών της λογοτεχνίας;»

Οσάκις: Ένα μυστηριώδες πρόσωπο

Το παραπάνω απόσπασμα χρησιμοποιήθηκε σε βιβλίο της Νεοελληνικής γλώσσας της Α’ Γυμνασίου, εντός άσκησης γραμματικής. Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού ηλεκτρολόγου (20 με 25 ετών), ο οποίος έχει γίνει ο πρώτος έρωτας μιας τάξης με 15χρονα κορίτσια. Παρ’ ότι ο Σάκης είναι αρκετά μεγαλύτερος από τα κορίτσια, εδώ έχουμε να κάνουμε με «υπόθεση καρδιάς και όχι γραμματικής» όπως καταλήγει η συγγραφέας στο τέλος του αποσπάσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα

Παρά το γεγονός ότι η Ρούλα Κακλαμανάκη υπήρξε μια συγγραφέας που δημιούργησε ποιήματα, πεζά, βιογραφίες και δοκίμια που σήμερα θεωρούνται κλασσικά και με ξεκάθαρες τοποθετήσεις υπέρ των ισότιμων δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, αυτό το απόσπασμα δεν «γέρασε» καλά και στο context της τρέχουσας επικαιρότητας με την γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά -και όσες έχουν προηγηθεί- προκαλεί τρόμο.

Αντί του “Οσάκις”, το  “Άμβλωση στο Γ’ Τριμελές”, ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Κακλαμανάκη για την εποχή της απαγόρευσης της άμβλωσης, ένα δικαστικό θρίλερ που σήμερα δεν κυκλοφορεί πια, ίσως θα μπορούσε να αποκτήσει νέα ζωή σε κάποιο σχολικό βιβλίο.

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK