Fumara.gr

Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος να κοιμηθείς αλλά σχεδόν κανένας δεν τον δοκιμάζει!

Σίγουρα ξέρετε τη ρουτίνα σας στον ύπνο. Τελειώνουμε από τη δουλειά, πηγαίνουμε στο σπίτι και μετά από μια κουραστική μέρα κοιμόμαστε. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάποιες φορές ξυπνάμε φρέσκιοι και έτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα, ενώ κάποιες άλλες φορές δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας.

Κάθε γιατρός προτείνει να κοιμόμαστε 8 ώρες το βράδυ, αλλά νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος που κοιμόμαστε είναι λάθος. Κάποιοι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι όλοι πάσχουμε από χρόνια έλλειψη ύπνου, κι ίσως εκεί να οφείλεται το γεγονός ότι χρειαζόμαστε 20 λεπτά πριν μας πάρει ο ύπνος.

Διφασικός ύπνος

sleep

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1992, ο ψυχίατρος Thomas Wehr έβαλε μια ομάδα ατόμων στο σκοτάδι για 14 ώρες κάθε μέρα για ένα μήνα. Το σκοτάδι ήταν μια δεδομένη κατάσταση για κάθε άνθρωπο πριν ανακαλυφθεί ο ηλεκτρισμός και οι λάμπες. Πήρε κάποιο χρόνο να προσαρμοστούν στο πείραμα, αλλά μετά την τέταρτη εβδομάδα είχαν ήδη συνηθίσει σε ένα μοτίβο ύπνου που άρχιζε να ξεχωρίζει για τον επιστήμονα. Τα υποκείμενα του πειράματος κοιμούνταν για 4 ώρες, ύστερα ξυπνούσαν για μία με δύο ώρες πριν πέσουν ξανά για ύπνο για άλλες 4 ώρες.

Η ιστορία των 2 φάσεων

Το 2001, ο ιστορικός Roger Ekirch του Virginia Tech αποκάλυψε πάνω από 500 περιπτώσεις ασθενών έχοντας σαν δεδομένα ημερολόγια, λογοτεχνικούς ήρωες και αρχεία δικαστηρίων.

Στη διάρκεια του 17ου αιώνα μέχρι και το 1920 οι άνθρωποι χώριζαν τον ύπνο τους σε 2 4ωρες φάσει μέχρι που ανακαλύφθηκαν οι λάμπες των δρόμων, ο οικιακός εξοπλισμός και …ο καφές! Η παραγωγικότητα και ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Άνθρωποι στο Μεξικό και την Ταϋλάνδη χρησιμοποιούν τον διφασικό ύπνο, αποκαλώντας τον σιέστα και τον εφαρμόζουν κυρίως μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Τα προνόμια που προσφέρει ο διφασικός ύπνος

Η προλακτίνη, η ορμόνη που μειώνει το άγχος και το στρες, απελευθερώνεται από τον οργανισμό μας στη διάρκεια της μιας ώρας που ξυπνάμε από τη μία φάση ύπνου στην επόμενη. Δοκιμάστε να διαβάσετε κάτι ή να χαλαρώσετε με λίγη απαλή μουσική, ακόμα και να εργαστείτε λίγο χαλαρά. Το επόμενο πρωί θα είστε πιο ήρεμοι. Δοκιμάστε επίσης να υποβληθείτε στις συνθήκες που είχαν κάποτε να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι, δηλαδή, μην έχετε δυνατό φωτισμό στο σπίτι και αποσυνδέστε ηλεκτρικές συσκευές, για παράδειγμα την τηλεόρασή σας.

Αϋπνία

Η αϋπνία προκύπτει όταν ο ύπνος μας είναι πολυφασικός, δηλαδή όταν έχουμε πάνω από δυο φάσεις ύπνου, αφού αυτό μπορεί συνολικά να οδηγήσει στην έλλειψή του. Υπάρχουν όμως μαρτυρίες ανθρώπων που εφαρμόζοντας τον διφασικό ύπνο, είδαν αποτελέσματα στο πρόβλημα της χρόνιας αϋπνίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους γιατρούς τους, εφόσον οι ασθενείς παύουν να θεωρούν προβληματικό αυτό το μοτίβο και το θεωρούν πλέον κανονικό, τους είναι πιο εύκολο να τους ξαναπάρει ο ύπνος μετά την διακοπή του την πρώτη φορά. Είναι μάλιστα κάτι που ενδείκνυται για ενήλικες και για παιδιά.

Συμπέρασμα

Ο καλός ύπνος είναι το παν. Πριν απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό, δοκιμάστε τον ύπνο των δυο φάσεων. Και κόψτε τον πολύ καφέ!

πηγή : athensmagazine

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK