Fumara.gr

Οι Ελέφαντες Δεν Πλησιάζουν Αυτά τα Κίτρινα Κρεμασμένα Κουτιά. Τι Βρίσκεται όμως στο Εσωτερικό τους; ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!

img1449792905_25926

Το να είσαι αγρότης, είναι σκληρή δουλειά.

Αλλά το να είσαι αγρότης σε μέρη όπως η Κένυα, η Μποτσουάνα και η Σρι Λάνκα, έχει μια πρόκληση που στον υπόλοιπο κόσμο δεν υπάρχει : οι ελέφαντες!

Οι άγριοι ελέφαντες, των οποίων η φυσική τους συμπεριφορά είναι να περιπλανόνται, συνηθίζουν να περπατάνε στα χωράφια, καταστρέφοντας και διαλύοντας τους καρπούς.

Όταν οι αγρότες προσπαθούν να παρέμβουν, τα πράγματα μπορούν να πάρουν πραγματικά κακή τροπή και να τραυματιστούν τόσο οι άνθρωποι όσο και οι ελέφαντες, ακόμα και θανάσιμα.

Δυστυχώς, όπως πολλά ζώα έτσι και οι ελέφαντες, αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους στα χέρια των ανθρώπων. Είναι ντροπή γιατί αυτά τα πλάσματα, είναι έξυπνα, ευαίσθητα και έχουν σύνθετους συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς, δημιουργώντας ισχυρές σχέσεις το ένα με το άλλο όπως και με άλλα ζώα επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι ήταν απαραίτητη μια λύση που θα κρατούσε ασφαλή τόσο τα χωράφια των αγροτών αλλά και εξασφάλιζε πως οι ελέφαντες δεν θα τραυματίζονταν σε καμία περίπτωση.

Και η λύση αυτή δεν ήταν μόνο απλή, αλλά επιπρόσθετα βοηθάει κι ένα άλλο είδος σε κρίση, τις μέλισσες.

Σε σημεία που οι ελέφαντες περιπλανούνται ελεύθερα, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν μαζί τους.

Δυστυχώς, στους ελέφαντες αρέσει να μπαίνουν τα βράδια στα χωράφια, να τρώνε και να ισοπεδώνουν τους καρπούς και να καταστρέφουν το βιός των αγροτών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις όπου τόσο οι άνθρωποι όσο και οι ελέφαντες τραυματίζονται, ακόμα και σκοτώνονται.

Οι ελέφαντες, συνήθως μπαίνουν στα χωράφια τα βράδια και για να τα προστατέψουν οι άνθρωποι, πυροβολούσαν, πέταγαν πέτρες και πέταγαν δυναμιτάκια για να τους φοβίσουν και να τους απομακρύνουν.

Όπως όμως και στους ανθρώπους, ένας τραυματισμός ή ένας θάνατος σε μια οικογένεια ελεφάντων προκαλεί έντονο συναισθηματικό άγχος στην αγέλη.

Η καταστροφή στα χωράφια, δεν είναι μικρό ζήτημα.

Αυτοί οι μικροί αγρότες, βασίζονται στους καρπούς αυτούς για να επιβιώσουν και ένα κατεστραμμένο χωράφι, μπορεί να σημαίνει σημαντική απώλεια τόσο του εισοδήματός τους όσο και του φαγητού τους.

Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποια απλή λύση, μέχρι που η ζωολόγος Dr. Lucy King, παρατήρησε κάτι : Οι ελέφαντες πραγματικά αντιπαθούν τις μέλισσες και προσπαθούν να τις αποφύγουν με κάθε τρόπο.

Όταν ακούνε το βουητό των μελισσών, απομακρύνονται από το σημείο άμεσα, δίνοντας σήμα πως υπάρχουν μέλισσες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το τσίμπημα των μελισσών, είναι ιδιαίτερα επίπονο για την προβοσκίδα των ελεφάντων και για να αποφύγουν αυτόν τον πόνο, προτιμούν να φύγουν μακριά.

Κι έτσι φτιάχτηκαν οι φράχτες από μέλισσες

Τα δίχτυα ασφαλείας από μέλισσες (“beefencing”) είναι ουσιαστικά σειρές από μελίσσια τα οποία συνδέονται με ένα σύρμα.

Όταν ένας φασαριόζος ελέφαντας πλησιάσει, θα σκοντάψει πάνω στο σύρμα, ενοχλώντας τις μέλισσες.

Και όταν οι ελέφαντες ακούσουν το βουητό, θα κάνουν πίσω και θα φύγουν. Η σοδειά είναι ασφαλής αλλά και οι άνθρωποι είναι ασφαλείς, όπως φυσικά και οι ελέφαντες. Και εννοείται και οι μέλισσες!

Η Dr. King συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς και κοινότητες στην Αφρική και την Σρι Λάνκα, χτίζοντας αυτά τα τείχη από μέλισσες γύρω από τα χωράφια.

Ελπίζει πως αυτό θα είναι ένα πρώτο από τα πολλά βήματα, για να δημιουργηθούν εφικτές λύσεις που θα βοηθάνε την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων.

Η προσπάθεια αυτή, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και σημαντικών ονομάτων, που συνεισφέρουν για να δημιουργηθούν περισσότερα δίχτυα ασφαλείας με μέλισσες.

Οι μέλισσες επίσης βοηθούν να γονιμοποιηθούν τα άνθη στα χωράφια συντηρώντας την βιοποικιλότητα που χρειάζεται για να συντηρείται το οικοσύστημα, οπότε μιλάμε για μια σημαντική χείρα βοηθείας και για τους αγρότες.

Και επιπρόσθετα, οι αγρότες κρατάνε το μέλι και την κερίθρα  από τα μελίσσια, τα οποία μπορούν τόσο να τα χρησιμοποιήσουν όσο και να τα πουλήσουν.

Αυτό το μέλι, το οποίο είναι “φιλικό προς τους ελέφαντες” είναι διαθέσιμο στα τοπικά καταστήματα και κοντά σε περιοχές που ζουν και εργάζονται αγρότες.

Πωλείται στο Ναϊρόμπι και στις γύρω περιοχές, όπου είναι και εξαιρετικά δημοφιλές!

Στο video, θα δείτε τι ακριβώς κάνουν σε αυτή την προσπάθεια και πώς βοηθάνε τρία είδη συγχρόνως.

πηγή : diaforetiko

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK