Fumara.gr

Διπλασιασμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο – Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας

Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που φτάνουν περίπου τις 15.000 μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 που έφτασαν τις 7.759. Τις 152.000 φτάνουν συνολικά μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με πληροφορίες , προκαλώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας

Μάλιστα πάρα το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει δώσει εντολή για άμεση επίσπευση του χρόνου απονομής των συντάξεων σύμφωνα με καταγγελίες των αναγνωστών του Dikaiologitika News υπάρχουν περιπτώσεις που αναμένουν σύνταξη τρία χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση απονομή των συντάξεων φυσικά έχει δημοσιονομικό κόστος αφού για κάθε συνταξιοδότηση θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά γύρω στα 7.000 ευρώ μέσος όρος.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2019, το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων για κύριες συντάξεις ανήλθε περίπου στις 125.000 (μέσα στην ίδια χρονική περίοδο διεκπεραιώθηκαν 63.000 αιτήσεις). Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 δόθηκαν περίπου 51.000 νέες συντάξεις. Μέσα σε περίπου έξι μήνες, ο αριθμός των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων αυξήθηκε περίπου κατά 27.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελλειπή ακόμη στελέχωση των υπηρεσιών απονομής συντάξεων, παρά τις μικρές προσθήκες σε επίπεδο προσωπικού που έγιναν καθώς και στην απουσία των απαραίτητων μηχανογραφικών εργαλείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και σε ορισμένα πρώην ταμεία στα οποία, διαχρονικά, δεν υπήρχαν ψηφιοποιημένα δεδομένα, οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων συνεχίζουν να είναι πολύ μεγάλες.

Ανάλογες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στα εκκρεμή αιτήματα για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Μέχρι φέτος τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές ανερχόταν στις 87.591 και 36.064 για εφάπαξ.

Με δεδομένη όλη αυτή την κατάσταση στην απονομή των συντάξεων η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει στους συνταξιούχους μεγάλες προσδοκίες για την καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης μέσα στο 2020.

Συγκεκριμένα, με βάση τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες.

Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90%.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας το πρώτο βήμα έχει γίνει με την απόφαση που προβλέπει η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.

Με τον τρόπο αυτό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι θα εμπλουτιστεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «μητρώο πολιτών» με την προσθήκη του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης κάθε εγγεγραμμένου πολίτη και θα ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα στην παροχή στοιχείων σε άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Έτσι η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και την ψηφιακή σύνταξη μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

πηγή : dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK