Διατροφή χωρίς κρέας: Μειώνει τον κίνδυνο βαριάς μορφής Covid-19

Διατροφή χωρίς κρέας και Covid-19:Οι άνθρωποι που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19, κατά 73% και 59% αντίστοιχα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα της έρευνας για το πως σχετίζεται οι λοίμωξη από Covid-19 με τη διατροφή χωρίς κρέας:

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19, όμως μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σαφής εικόνα. Η νέα μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει, και μια διατροφή χωρίς κρέας φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε .

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής “BMJ Nutrition Prevention & Health”, ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορονοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ).

Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση διατροφή χωρίς κρέας, δηλαδή φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δε βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.

Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια συνέντευξη με το πως ένας vegan πέρασε κορονοϊό:

Ο Eric O’Grey είναι ένας vegan rockstar, αλλά πρόσφατα πέρασε κοροναϊό. Όταν ανάρρωσε πλήρως έδωσε μια στο “The Weight Loss Champion” Chuck Carroll για να μιλήσει την εμπειρία του με το COVID-19.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση σχετικά με το πόσο βαριά είναι η λοίμωξη από Covid-19 όταν κάποιος κάνει διατροφή χωρίς κρέας :

https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη

Πόνος στο στομάχι: 9 φυσικές λύσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Μούσμουλα: Ο γνωστός άγνωστος με τα πολλά οφέλη για την υγεία