Fumara.gr

10 σημάδια δυσανεξίας στη γλουτένη

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα προϊόντα να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη».

Όμως πολλοί άνθρωποι τα επιλέγουν χωρίς να γνωρίζουν γιατί μπορεί κάτι τέτοιο να έχει σημασία ή όχι.

Καταρχάς είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται σε τροφές όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι.

Μερικοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση γλουτένης, ενώ αυτή μπορεί να πυροδοτήσει μια ποικιλία συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας σε άλλους.

Μέχρι τώρα υπάρχουν πενήντα πέντε ασθένειες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ενώ εκτιμάται ότι το 99% των ανθρώπων με δυσανεξία στη γλουτένη δεν έχουν ποτέ λάβει κάποια επίσημη διάγνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το λόγο αυτό θέλουμε να αφιερώσουμε το σημερινό άρθρο στην αναγνώριση των σημαδιών που θα μπορούσαν να δείχνουν αν θα πρέπει ή όχι να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Ανακαλύψτε ποια είναι!

1. Γαστρεντερικά προβλήματα

2-ponos-koilia

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι οι πεπτικές και εντερικές διαταραχές.

Μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια ενοχλητικά συμπτώματα όπως:

  • Φούσκωμα στην κοιλιά.
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Αέρια.
  • Πόνο στην κοιλιά.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Για την ανακούφιση από τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως απαιτείται ηαφαίρεση όλων των τροφών που περιέχουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

2. Κόπωση

Μετά την κατανάλωση προϊόντων σταριού ή άλλων σιτηρών που περιέχουν γλουτένη, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι ή δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Η συνεχής κόπωση ή η αίσθηση αδυναμίας ίσως δείχνουν ότι πρέπει να κάνετε μια αλλαγή στη διατροφή σας.

3. Πονοκέφαλοι

3-ponokefalos

Η κατανάλωση της πρωτεΐνης αυτής μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στις φυσιολογικές διαδικασίες φλεγμονής του σώματος, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού σας συστήματος.

Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων μεταξύ των οποίων οι πονοκέφαλοι ή οι ημικρανίες είναι από τις πιο συνηθισμένες.

4. Ορμονικές ανισορροπίες

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η στειρότητα μπορεί να συνδέονται με μια δυσανεξία στη γλουτένη.

Μερικοί γυναικολόγοι και επαγγελματίες υγείας συνιστούν σε ασθενείς με τα παραπάνω προβλήματα να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους τις τροφές που περιέχουν γλουτένη.

5. Προβλήματα με τις αρθρώσεις

4-ponos-arthroseis

Όπως προαναφέρθηκε, οι άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να παρουσιάζουν μια μεγαλύτερη της φυσιολογικής φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία προκαλεί και άλλες περισσότερο βλαβερές αντιδράσεις.

Η πιο ανησυχητική από αυτές αφορά στις αρθρώσεις, καθώς το οίδημα και ο πόνος μπορεί να αυξηθούν. Τα σημεία που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα χέρια και τα γόνατα.

6. Θυλακική υπερκεράτωση

Θυλακική υπερκεράτωση είναι μια δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικροσκοπικών προεξοχών με κοκκινωπό χρώμα.

Η πάθηση αυτή συνδέεται με ανεπαρκή απορρόφηση της βιταμίνης Α και των βασικών αμινοξέων, η οποία μπορεί να οφείλεται σε εντερική βλάβη λόγω παρατεταμένης έκθεσης στη γλουτένη.

7. Ινομυαλγία

5-inomyalgia

Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσκαμψία στους μύες και στις αρθρώσεις. Αντίθετα με άλλες συνηθισμένες παθήσεις, προκαλεί συνεχή επεισόδια πόνου με απροσδιόριστη αιτία.

Αν και αυτό μπορεί να συνδέεται με πολλούς άλλους παράγοντες, θεωρείται ότι η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

8. Νευρολογικές επιπτώσεις

Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημακαι εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζάλη ή μουδιάσματα.

9. Αυτοάνοσες διαταραχές

Οι άνθρωποι που εκτίθενται τακτικά στη γλουτένη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης διαταραχής από ό,τι εκείνοι που την αποφεύγουν.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως:

  • Ψωρίαση.
  • Ελκώδη κολίτιδα.
  • Σκληρόδερμα.
  • Λύκο.
  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

10. Προβλήματα συμπεριφοράς

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά προβλήματα μειώνονται όταν αφαιρείται από τη διατροφή η γλουτένη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ανησυχία.
  • Κατάθλιψη.
  • Σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).
  • Άγχος.
  • Ευερεθιστότητα.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, κάτι που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα αυτή νασυγχέεται με άλλες διαταραχές. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστούν έξι με δέκα χρόνια για να λάβουν τη σωστή διάγνωση.

Αν προσέξετε οποιαδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέραμε εδώ, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας και να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.

πηγή : meygeia

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK