Fumara.gr

Μπρος γκρεμός και πίσω…βουνοπλαγιά! Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο!!!

Μπρος γκρεμός και πίσω…βουνοπλαγιά!  Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο!!!

Αν νομίζετε ότι το πιο επικίνδυνο μέρος στα Ιμαλάια είναι το Έβερεστ… σκεφτείτε το ξανά! Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο παγκοσμίως βρίσκεται εκεί. Σε υψόμετρο 2.860 μέτρων το Tenzing-Hillary είναι το αεροδρόμιου που μεταφέρει τους επίδοξους ορειβάτες της υψηλότερης βουνοκορφής του κόσμου.

Θεωρείται το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον πλανήτη για ποικίλους λόγους. Ο βασικότερος είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες της περιοχής. Ένας επίσης πολύ βασικός λόγος του τίτλου του είναι ότι διαθέτει ένα απίστευτα κοντό αεροδιάδρομο, με μήκος μόλις 500μ. και πλάτος 20μ.! Κι σαν μην έφταναν οι μικροσκοπικές διαστάσεις του, στο τέλος του υπάρχει γκρεμός… όπου σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής της απογείωσης, το αεροπλάνο είτε θα πετάξει είτε θα γκρεμιστεί!

Κι αν πιστέψατε ότι στην απογείωση τελειώνουν τα δύσκολά, προσπαθήστε να προσγειώσετε ένα αεροπλάνο σε 500μ. και ούτε χιλιοστό παραπάνω καθώς αν παρεκλείνει ο πιλότος τότε θα πέσει είτε πάνω στην βουνοπλαγιά ή στα καταστήματα και χώρους εστίασης του αεροδρομίου.

Η λίστα των ατυχημάτων του ξεκινάει από το 1973 και φτάνει μέχρι το πιο πρόσφατο στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, ένα ατύχημα όπου δεν επέζησε κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπρος γκρεμός και πίσω…βουνοπλαγιά!  Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο!!!

Το αεροδρόμιο, σκαλισμένο σχεδόν στην μια πλευρά ενός βουνού, κατασκευάστηκε απο τον Σερ Εντμουντ Χίλαρυ το 1965 και 12 χρόνια μετά έγινε ο πρώτος άνθρωπος να κατακτήσει το Έβερεστ.

Βέβαια δεν πρόκειται να δείτε αεροπλάνα τύπου Μπόινγκ (Boeing) εκεί  καθώς ο διάδρομος, όπως ήδη αναφέραμε, έχει μόνο 20 μέτρα πλάτος, οπότε τα Ντρόνιερ (Dronier) και τα Τουιν Οττερ (Twin Otter) είναι μάλλον τα καλύτερα. Με κλίση 12% είναι και ένας απο τους πιο “απότομους” διαδρόμους στον κόσμο!

Τα αεροπλάνα για να προσγειωθούν πρέπει να κάνουν τον γύρο του βουνού και προσγειωθούν ανηφορικά έτσι ώστε να μην συντριβούν στον γκρεμό.Όπως μπορείτε να φανταστείτε, γιατί τα δυστυχήματα στο αεροδρόμιο της Λούκλα, (Tenzing-Hillarή) , δεν ήταν λίγα.

Το 1973 και το 1991, οι Βασιλικές Αερογραμμές του Νεπάλ (Nepal Royal Airlines DHC-6) , συνετρίβησαν στην προσέγγιση από το Κατμαντού, το 2004, ένα Twin Otter συνετρίβη στην προσγείωση, σκοτώνοντας όλα τα μέλη του πληρώματος, αλλά το χειρότερο ατύχημα έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2008, όταν ένα Twin Otter προσγειώθηκε σε ομίχλη και έπιασε φωτιά, σκοτώνοντας 18 επιβάτες.

Μπρος γκρεμός και πίσω…βουνοπλαγιά!  Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο!!!

ΠΗΓΗ: www.diaforetiko.gr

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK