Fumara.gr

Ποιες τροφές πετάτε πιο νωρίς απ’ όσο πρέπει;


Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να καταναλώσετε τα τρόφιμα ακόμη και μετά το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» και να μην καταλάβετε καμία διαφορά στη γεύση ή την ποιότητά τους.

Μια νέα αμερικανική έκθεση, δείχνει ότι η σύγχυση σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα, οδηγεί πάνω από το 90% των Αμερικανών να πετούν τις τροφές πρόωρα και έτσι το 40% των τροφίμων στις ΗΠΑ καταλήγει στα σκουπίδια -αχρησιμοποίητο- κάθε χρόνο. Δεν είναι όμως καιρός για σπατάλες…

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πετάξετε ένα τρόφιμο

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η ημερομηνία λήξης αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά στην πραγματικότητα οι κατασκευαστές την χρησιμοποιούν για να μετρούν το πόσο φρέσκα είναι τα προϊόντα. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να καταναλώσετε τα τρόφιμα ακόμη και μετά το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» και να μην καταλάβετε καμία διαφορά στη γεύση ή την ποιότητά τους. Αυτό ισχύει κυρίως για τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο και αρκεί να τα συντηρείτε σωστά.

Έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από την διαδικασία παραγωγής των τροφίμων και τη γεωργία, που πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα είναι φρέσκα μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και συχνά τα πετάμε αν τα έχουμε αγοράσει και δεν τα έχουμε καταναλώσει σε λίγες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απλά και μόνο το γεγονός ότι ένα τρόφιμο -ειδικά τα συσκευασμένα- έχει περάσει την ημερομηνία λήξης, δεν σημαίνει ότι θα χάσει τη γεύση του ή ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Υπολογίζεται ότι το 1/3 των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα, οφείλεται σε κακή μεταχείρισή τους από την στιγμή της αγοράς τους μέχρι την κατανάλωσή τους. Δείτε ποια τρόφιμα έχουν διάρκεια ζωής που μπορεί να σας εκπλήξει.

Αυγά

Αν διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, θα μένουν φρέσκα τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά την αγορά τους. Προτιμήστε να τα αποθηκεύετε σε ένα δοχείο στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου και όχι στην πόρτα που οι διακυμάνσεις της ψύξης είναι συχνές.

Φαγητό σε κονσέρβα

Σύμφωνα με οργανισμούς τροφίμων, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα παραμένουν φρέσκα για έναν χρόνο αφού τα βάλετε στο ντουλάπι σας. Αυτό θα το δείτε και από την ημερομηνία λήξης τους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κονσέρβες τροφών, διατηρούνται ακόμα και μετά την ημερομηνία αυτή και ότι τα κονσερβοποιημένα αγαθά, επειδή είναι σφραγισμένα σε κενό ώστε να αποφευχθεί η βακτηριακή μόλυνση, δεν χρειάζεται καν να έχουν ημερομηνία λήξης.

Κονσερβοποιημένα προϊόντα, έχουν ανοιχθεί, ακόμη και μετά από 120 χρόνια και έχουν βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης, κονσέρβες με ημερομηνία λήξης ένα χρόνο από τώρα, θα μπορούσατε πιθανώς να τις έχετε δύο χρόνια, τρία χρόνια, πέντε χρόνια και να είναι σε άριστη κατάσταση, λένε ειδικοί του πανεπιστημίου του Harvard.

Μήλα

Τα μήλα έχουν μια αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής αν φυλάσσονται στο ψυγείο. Ένα μήλο μπορεί να παραμείνει τραγανό και φρέσκο για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο και εάν μαγειρεύεται και στη συνέχεια καταψύχεται, μπορεί να μείνει εξίσου νόστιμο ακόμη και για οκτώ μήνες.

Δημητριακά

Τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού, μπορεί να διατηρηθούν στο ντουλάπι σας, χωρίς να αλλοιωθούν, για 6 έως 12 μήνες. Και δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα. Αν αφήσετε ένα κουτί δημητριακών ανοικτό, μπορεί φυσικά να μπαγιατέψει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αρρωστήσετε αν τα καταναλώσετε.

Οι κατασκευαστές προθυμοποιούνται να αναγράφουν την ημερομηνία λήξης, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία με το προϊόν τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 15% όσων δεν έχουν μια ευχάριστη γευστική εμπειρία, δεν θα ξαναδοκιμάσουν το προϊόν για δύο έως τρία χρόνια.

Κρέας

Το να προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τις ημερομηνίες που συσκευάζεται και πωλείται το κρέας, μπορεί να είναι λίγο πιο μπερδεμένο. Για παράδειγμα, συνιστάται να τρώμε το κρέας 3-5 ημέρες αφού τα αγοράσουμε. Αλλά πολλοί ξεχνούν ότι η κατάψυξη μπορεί να το κρατήσει φρέσκο και γεμάτο θρεπτικά συστατικά για πολύ περισσότερο καιρό.

Τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, οπότε δεν έχει σημασία για πόσο καιρό καταψύχουμε ένα τρόφιμο. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί για μήνες μπορεί να είναι ξηρά και όχι ζουμερά ή να μην έχουν τόσο καλή γεύση, αλλά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Μην ξεχνάτε ότι τα καρυκεύματα και τα πρόσθετα συστατικά, μπορεί να αντισταθμίσουν την απώλεια γεύσης.







Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK