10 περίεργα φρούτα που δεν έχετε ξανακούσει
Αν τα πιο εξωτικά και «περίεργα» φρούτα που έχετε δοκιμάσει είναι το μάνγκο, το αβοκάντο και η παπάγια, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους παρακάτω ιδιαίτερους καρπούς της φύσης, που οι άνθρωποι πραγματικά τρώνε και τους οποίους μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ.
Dragon fruit
Τραβάει την προσοχή με το εντυπωσιακό φούξια χρώμα του και την περίεργη φλούδα του. Καλλιεργείται στην κεντρική και τη νότια Αμερική, καθώς και στη νοτιανατολική Ασία, και είναι ζουμερό και αναζωογονητικό, με ελαφριά και κάπως ξινή γεύση που θυμίζει αχλάδι με τραγανούς σπόρους ακτινίδιου. Τρώγεται σαν επιδόρπιο ή με θαλασσινά.
Προέρχεται από τη νοτιανατολική Ασία κι έχει ένα παράξενο τριχωτό εξωτερικό κέλυφος που πρέπει να σπάσεις για να το ανοίξεις και να πάρεις το γλυκό φρούτο που μοιάζει με σταφύλι. Χρησιμοποιείται συνήθως ως επιδόρπιο αλλά και σαν συστατικό σε διάφορα κοκτέιλ.
Αυτό το φρούτο με την αγκαθωτή φλούδα, που καλλιεργείται στη νοτιοανατολική Ασία, έχει πολύ κακή φήμη λόγω της πραγματικά άσχημης μυρωδιάς του (σαν σάπια σκουπίδια και κρεμμύδια, λένε όσοι το απεχθάνονται). Πιο εύκολα το δοκιμάζει κανείς αποξηραμένο, που δεν μυρίζει άσχημα και στη γεύση θυμίζει σε πολλούς νόστιμα πατατάκια!
Κάτι ανάμεσα σε αγγούρι και πεπόνι. Μόνοι οι Αφρικανοί μπορούν να μας πουν πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο! Φυτρώνει κυρίως σε αμμώδεις περιοχές της αφρικανικής ηπείρου όπως η έρημος Καλαχάρι. Είναι πλούσιο σε νερό, ενώ μέσα είναι πράσινο και ζουμερό.
Αυτό το αλλόκοτο μοβ φρούτο ανοίγει μόνο του όταν ωριμάσει. Ωστόσο, ωριμάζει μόνο για 2 εβδομάδες το φθινόπωρο. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε διάφορα ζεστά πιάτα.
Πρόκειται για ένα εσπεριδοειδές με μια πικάντικη γεύση, όπως αυτή του λεμονιού. Το όνομα του οφείλεται φυσικά στο ότι ο καρπός του μοιάζει με χέρι. Ο φλοιός αυτού του κινέζικου φρούτου είναι πολύ καλός για να δώσει γεύση στη μαγειρική μας.
Αυτό το άγνωστο μέχρι πριν από μερικά χρόνια φρούτο είναι σήμερα αρκετά δημοφιλές στην Ευρώπη. Στρογγυλό και με πορτοκαλί φλούδα, προέρχεται από το Ισραήλ, ενώ σταδιακά εξαπλώθηκε στη δυτική Ασία. Συγκρίνεται με την ντομάτα σε μια διασταύρωση με πεπόνι, ροδάκινο και μπανάνα.
Ένα είδος μπανάνας, ανθεκτικότερο και μεγαλύτερο από τις κοινές μπανάνες. Στα βορειότερα μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως το Εκουαδόρ, το Περού και η Κολομβία, χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε κάθε γεύμα. Τρώγονται τηγανητές, σε ομελέτα και ψητές.
Ο Mark Twain το έχει αποκαλέσει το πιο νόστιμο φρούτο πάνω στη γη. Εσωτερικά είναι μαλακό και κρεμώδες, με αρκετούς καφέ σπόρους (που δεν κάνει να τους φάμε). Καλλιεργείται στη νότια Αμερική και τρώγεται κυρίως σαν επιδόρπιο.
Τα Fijoas μοιάζουν με μικρά φρούτα του πάθους σε σχήμα αχλαδιού, με σκουροπράσινη φλούδα, που γίνεται κίτρινη καθώς ωριμάζουν και χρησιμοποιούνται συνήθως σε χυμούς. Χώρα καταγωγής τους είναι η Νότια Αμερική, ενώ καλλιεργούνται και στη Νέα Ζηλανδία.