Fumara.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: 6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη

Παρουσιάζεται όταν το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να αισθάνεται μόνιμη κούραση, δίψα, να έχει θολή όραση και άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως και μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες για να εξελιχθούν, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ατόμου συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου:

Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι: Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε συνεχώς υποτονικοί και κουρασμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του σώματός σας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θολή όραση: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση του φακού του ματιού γεγονός που το δυσκολεύει να εστιάσει σε ένα σημείο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η θολή όραση λόγω υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Συχνοουρία: Τα νεφρά αναγκάζονται να λειτουργούν περισσότερο για να φιλτράρουν την περίσσεια γλυκόζης που δεν χρησιμοποιεί το σώμα για ενέργεια. Αυτή η επιπλέον γλυκόζη αποβάλλεται με τα ούρα, οπότε όσο μεγαλύτερη ποσότητα έχει συγκεντρώσει κανείς, τόσο πιο συχνές είναι οι επισκέψεις στην τουαλέτα.

Επίμονη δίψα: Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να αυξήσουν τη δίψα. Όταν ουρείτε συχνά, το υγρό που προέρχεται από τους ιστούς σας θα αποβάλλεται μαζί με τη γλυκόζη, προκαλώντας γρήγορη αφυδάτωση στο σώμα σας.

Αργή επούλωση: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνει τη ροή του αίματος και δυσκολεύει την ικανότητα επούλωσης. Ως αποτέλεσμα, οι πληγές, ειδικά στα πόδια, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν.

Χρόνιοι πονοκέφαλοι: Το υψηλό σάκχαρο του αίματος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, οι ορμόνες επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου να διαστέλλονται και να συστέλλονται με αποτέλεσμα να έχετε πονοκεφάλους.