Fumara.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός για τα εισαγόμενα και ορφανά κρούσματα, απειλούν να κλείσουν τα χερσαία σύνορα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ολοένα και εντείνεται η ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται καθημερινά και απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Δεκάδες ταξιδιώτες από τα Βαλκάνια φτάνουν στα χερσαία σύνορα φέροντας τον ιό και εν αγνοία τους γίνονται κινητές υγειονομικές βόμβες. Τα τεστ που γίνονται είναι χιλιάδες, όμως ο μεγάλος φόβος των Αρχών είναι οι ασυμπτωματικοί.

Οι φορείς αυτοί μπορεί να μετατραπούν σε αθόρυβους υπερμεταδότες, διασπείροντας τον ιό στην κοινότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 130 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες που κανείς δεν ξέρει από πού κόλλησαν. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική, ενώ “ορφανά” κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Ένα 10χρονο αγόρι από τη Σερβία που παραθέριζε με τους γονείς του στη Θάσο, βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Το παιδί δεν έχει συμπτώματα και η διάγνωση έγινε τυχαία, κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου.

Το περασμένο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, αναφέρθηκαν νέα κρούσματα σε περιοχές που υπάρχουν εντοπισμένες εστίες, όπως είναι η Ξάνθη, η Ροδόπη και η Καβάλα. Η Καστοριά, εξάλλου, μπήκε πρόσφατα ξανά στο χάρτη του κορωνοϊού, αφού έδωσαν κρούσματα μετά από πολύ καιρό που ήταν καθαρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρνητικά βγήκαν και τα 85 δείγματα που είχε πάρει ο ΕΟΔΥ από Σέρβους παραθεριστές, στην Αιδηψό. Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένουν τα αποτελέσματα από 45 δείγματα Σέρβων στο Πευκί της Εύβοιας.

Συνολικά 60 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν στη χώρα, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.732, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

Αναλυτικότερα:

– 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

“Βόμβα” από Σύψα: “Ενδεχομένως να κλείσουν όλα τα βόρεια σύνορα της χώρας” 

“Εξόχως ανησυχητική” χαρακτήρισε την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

“Δυστυχώς μαίνεται η πυρκαγιά της πανδημίας στα Βαλκάνια, στα βόρεια σύνορά μας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πυρκαγιά να περάσει τα σύνορα και να έρθει στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας συνέχισε λέγοντας πως “ήδη έχουμε πολλά κρούσματα. Τα περισσότερα είναι είτε από τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, είτε σημειώνονται στην βόρεια Ελλάδα. Άρα είναι μια κατάσταση εξόχως ανησυχητική. Λαμβάνονται μέτρα κι ενδεχομένως θα ληφθούν και περισσότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον”.

Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το πόσο προφυλαγμένοι μπορούμε να νιώθουμε ακόμη και για τουρίστες που έκαναν τεστ, απάντησε πως “δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, ωστόσο είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε”.

Τόνισε δε, πως παρόλο που ήδη πάρθηκαν πιο αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση, υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορά μας, εάν δεν αποδώσουν.

“Το πρώτο μας μέλημα είναι η δημόσια υγεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και εξήγησε πως “είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά μας για Ρουμάνους και Βούλγαρους τουρίστες”.

Ακόμη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας διευκρίνισε πως αν οι τουρίστες έρχονται με αρνητικό τεστ ων τελευταίων 24 ωρών και συμπληρωμένη την φόρμα Passenger Locator Form (PLF), τότε δεν θα υπόκεινται σε άλλο έλεγχο. Αν όμως οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις δεν συντρέχουν, τότε θα τους γίνεται τεστ και στην χώρα μας.

“Άπαντες θα έχουν ένα τεστ. Είτε θα το φέρνουν μαζί τους, είτε θα τους κάνουμε εδώ” σημείωσε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στο πώς “διαβάζει” τα νέα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπογράμμισε πως “στην Αττική πάντα υπήρχε διασπορά της επιδημίας στην κοινότητα. Δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι εξαφανίστηκε ο κορονοϊός από την Αττική. Άρα περιμένουμε να έχουμε σποραδικά κρούσματα”.

Και συνέχισε: “Η Θεσσαλονίκη ανήκει στην γενικότερη βόρεια Ελλάδα. Εκεί, εκτός από τους τουρίστες υπάρχουν και εργαζόμενοι σε γεωργικές εργασίες που προέρχονται από βαλκανικές χώρες, αλλά και Έλληνες πολίτες που πηγαινοέρχονται στα σύνορα για ψώνια κλπ. Άρα έχουμε πολλές πηγές και ενδεχομένως να εξηγούνται κάπως αυτά τα κρούσματα.

Ο κορονοϊός είναι και στην κοινότητα, υπάρχει και στην Ελλάδα. Υπάρχει γύρω μας, μπορεί ανά πάσα στιγμή ο ιός να εκδηλώσει νέα κρούσματα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις οδηγίες”.