Fumara.gr
Χωρίς κατηγορία

Η λύσσα υποτίθεται ότι είναι σαν… θανατική καταδίκη, αλλά μια πειραματική διαδικασία έσωσε τη ζωή της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με τη σύγχρονη ιατρική, υπάρχουν πολύ λίγες ασθένειες πλέον που εξακολουθούν να μας τρομάζουν στο βαθμό που κάνει η λύσσα.


Ένας άνθρωπος που υποφέρει από λύσσα

Δεν είναι η πιο θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο, ή ακόμα και πολύ συνηθισμένη, αλλά εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστό ότι εάν είχατε λύσσα, οι ημέρες σας ήταν αριθμημένες. Η λύσσα είναι ένας ιός που επιτίθεται στον εγκέφαλό σας, εμποδίζοντας στο σώμα σας την κατάποση ή στο μυαλό σας  τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και της αναπνοής. Πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα (που συνήθως χρειάζεται  λιγότερο από μία εβδομάδα) μπορείτε να πάρετε πέντε εμβόλια κατά της λύσσας που αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης από τη νόσο. Περιέχουν νεκρά δείγματα του ιού της λύσσας, που βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει την ασθένεια κατασκευάζοντας αντισώματα.

Το εμβόλιο κατά της λύσσας είναι αποτελεσματικό, αλλά υπάρχει ένα σύντομο χρονικό όριο για να το πάρετε

Αλλά όταν ο ασθενής αναπτύξει τα πρώτα συμπτώματα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας γιατρός. Ακόμα και τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν βρει τη “μαγική σφαίρα” για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λύσσας. Σε ορισμένες χώρες, οι ασθενείς που πάσχουν από τον ιό απλώς ανακουφίζονται μέχρι να πεθάνουν ή πάνε στο σπίτι τους για να πεθάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Jenna Giese ήταν 15 ετών όταν νόσησε με τον ιό της λύσσας.Youth Health

Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε πόσο φοβισμένη ήταν η δεκαπεντάχρονη Jenna Giese όταν συνειδητοποίησε ότι είχε αρρωστήσει με τον ιό. Ως εκ θαύματος η Jenna επέζησε για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που ξεπέρασε τον ιό της λύσσας. Αλλά δεν ήταν εύκολο … Το 2004, η Τζένα ήταν στην τοπική εκκλησία της στο Fond du Lac του Ουισκόνσιν, όταν βρήκε μαι νυχτερίδα να  κρύβεται κάτω από το κτίριο.

Μια νυχτερίδα με λύσσα.

Το ζώο αποδείχτηκε λυσσασμένο και δάγκωσε τη Jenna στο δάχτυλό της. Εκείνη την εποχή, οι γονείς της “ποτέ δεν σκέφτηκαν τη λύσσα”, και απλά καθάρισαν το τραύμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες, μέχρι τα συμπτώματα της Jenna να γίνουν συντριπτικά, για να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη.

Όταν η Jenna εισήλθε στο νοσοκομείο είχε 39 πυρετό , σοβαρή κόπωση, διπλή όραση, ναυτία και αίσθημα τσουξίματος στο άκρο της. Καθώς η λύσσα επιδεινώνεται, οι ασθενείς υποφέρουν από ψευδαισθήσεις, παραλήρημα και ακόμη και φόβο του νερού. Τελικά, καθώς η λύσσα επιτίθεται στον εγκέφαλο, οι ασθενείς παραλύουν, υποφέρουν από καρδιακές προσβολές ή ασφυκτιούν, παγιδευμένοι στο σώμα τους. Ο γιατρός της Jenna, Rodney Willoughby Jr., ήταν πρόθυμος να δοκιμάσει οτιδήποτε για να αποφευχθεί αυτό να συμβεί στη Jenna.

Η λύση του έχει έκτοτε ονομαστεί το Πρωτόκολλο του Μιλγουόκι, και η Τζένα ήταν η πρώτη ασθενής που δοκίμασε την τολμηρή διαδικασία. Όταν άρχισε η θεραπεία, η Willoughby είπε ότι “έμοιαζε σαν να μπορεί να πεθάνει μέσα στην ημέρα”. Χωρίς άλλη επιλογή, ο Willoughby «έκλεισε το μυαλό της» και περίμενε να δει εάν το στοίχημα του απέδωσε … Η θεωρία του Willoughby ήταν ότι εάν το μυαλό της Giese μπορούσε να καταπραϋνθεί με ηρεμιστικά, το ανοσοποιητικό της σύστημα μπορούσε να καταπολεμήσει τον ιό ενώ το σώμα της ήταν προστατευμένο.

Η Giese ήταν σε καταστολή για να επιβραδύνει τις επιπτώσεις του ιού.Rise 4 You

Η έφηβη μπήκε σε κώμα και της δόθηκε μια ακόμα δόση φαρμάκων που ενισχύουν την ανοσία. Υπήρξε ο κίνδυνος η Giese να ξυπνήσει με εγκεφαλική βλάβη, αλλά δεν υπήρχε άλλη ελπίδα ότι θα μπορούσε να θεραπευτεί. Μέσα σε λίγες μέρες, η κατάστασή της βελτιώθηκε τρομερά και οι γιατροί την έβγαλαν από το κώμα.   Προτού τεθεί σε κώμα, η λύσσα είχε ήδη παραλύσει την Giese. Δεν μπορούσε να περπατήσει ή να μιλήσει και χανόταν και επανερχόταν . Μετά από τη θεραπεία ήταν πιο επιφυλακτική, αλλά έπρεπε να ξαναμάθει πως  να κάνει τα πάντα.

 

Μετά από μήνες και χρόνια αποκατάστασης, η Giese έμαθε να περπατά ξανά. Ενώ δεν θα ήταν ποτέ αθλήτρια αστέρι όπως ήταν πριν (περπατά ακόμα με μια κλίση προς τη μια πλευρά) η Giese θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή. Πήγε στο κολέγιο και σπούδασε βιολογία, γράφοντας “ειρωνικά” μια διατριβή για τις πολλές ασθένειες που πλήττουν τους άγριους πληθυσμούς νυχτερίδων. Ακόμη και ο Δρ Willoughby παραδέχεται ότι η υπόθεση της Giese περιλάμβανε “10 τοις εκατό καθαρή τύχη”. Από τους 36 ασθενείς που έλαβαν το Πρωτόκολλο του Μιλγουόκι μετά από την περίπτωσή της, μόνο πέντε επέζησαν. Αλλά η Giese ελπίζει ότι κάποια έρευνα θα οδηγήσει κάποια μέρα σε μια θεραπεία για τη λύσσα

Σήμερα η  Giese είναι μια χαρούμενη και υγιής μητέρα με δύο παιδιά.

Δεν πρέπει να σταματήσουν «μέχρι να το τελειοποιήσουν», είπε, «Στην ηλικία των 15, ποτέ δεν θα πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ποτέ και το ότι έζησα είναι απλά εκπληκτικό.”

επιμέλεια άρθρου : Φωτεινή Θεοδωρίδη

πηγή : shared.com