Fumara.gr
ΥΓΕΙΑ

Κάντε το τεστ της «βρεγμένης πατούσας». Γιατί είναι απαραίτητο, πως μπορείτε να το κάνετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιλογή του σωστού παπουτσιού παίζει σημαντικό ρόλο για να αποφύγει ο δρομέας πιθανά προβλήματα τραυματισμού ή ενόχλησης στα πόδια, αλλά και για να κάνει το τρέξιμο του πιο ευχάριστο.

Για να γίνει σωστά η επιλογή πρέπει να λάβουμε υπόψη το βάρος, το πάτημα και το αγωνιστικό επίπεδο του δρομέα.

Το μεγάλο βάρος του δρομέα απαιτεί καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη του παπουτσιού (πάτους με υποστήριξη stability & cushion), στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.

Όσον αφορά το πάτημα υπάρχουν δρομείς με ουδέτερο πάτημα που αποτελεί μέρος της φυσικής κίνησης (πρηνισμός) και βοηθά το κάτω μέρος του ποδιού να αντιμετωπίσει τη δύναμη πρόσκρουσης. Είναι πιθανόν να έχετε ουδέτερο πρηνισμό εάν οι σόλες των παπουτσιών σας εμφανίζουν φθορά σε σχήμα S, από την εξωτερική πλευρά της φτέρνας (πλευρικά) έως το μεγάλο δάχτυλο.

Όταν έχετε ένα κανονικό τύπο πρηνισμού, μπορείτε να τρέξετε φορώντας μια μεγάλη ποικιλία από παπούτσια, αλλά τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια που προσφέρουν προστασία από τους κραδασμούς και υποστήριξη για ουδέτερο πρηνισμό είναι καταλληλότερα. Όταν τώρα παρατηρούμε ότι το πόδι μας κατά την επαφή με το έδαφος εφάπτεται προς το εξωτερικό η αντίθετα προς το εσωτερικό μέρος της φτέρνας τότε μιλάμε για υποπρηνισμό η υπερπρηνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποπρηνισμός (υπτιασμός)

Υποπρηνισμός, επίσης γνωστός και ως υπτιασμός, παρατηρείται όταν το πόδι δεν στρέφεται πολύ. Η εξωτερική πλευρά της φτέρνας εφάπτεται στο έδαφος υπό μεγαλύτερη γωνία και παρατηρείται ελάχιστος ή μηδενικός κανονικός πρηνισμός, με αποτέλεσμα την αυξημένη μετάδοση της δύναμης πρόσκρουσης μέσω του κατώτερου τμήματος του ποδιού.

Αυτή η πλευρική φόρτιση του ποδιού υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης στήριξης του βηματισμού, γεγονός που επηρεάζει την αποδοτικότητα του τρεξίματος. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό (ή υπτιασμό) είναι πιθανόν να εμφανίζουν αυξημένη φθορά στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας των παπουτσιών, ενώ ολόκληρη η άνω πλευρά του παπουτσιού είναι πιθανόν να ωθείται προς την εξωτερική πλευρά.

Επειδή αυτοί που εμφανίζουν υποπρηνισμό έχουν την τάση να υφίστανται τραυματισμούς που συνδέονται με την πρόσκρουση, όπως κατάγματα κόπωσης, θα πρέπει να επιλέγετε ένα ουδέτερο παπούτσι τρεξίματος με ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς, Η ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς θα μειώσει τη δύναμη της πρόσκρουσης κατά την επαφή του ποδιού με το έδαφος όταν τρέχετε.

Υπερπρηνισμός

Υπερπρηνισμός είναι όταν το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό ή σε στιγμή που δεν πρέπει, για παράδειγμα, σε προχωρημένο στάδιο της φάσης στήριξης του βαδίσματος. Τα παπούτσια ενός ανθρώπου που εμφανίζει υπερπρηνισμό εμφανίζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το ακροστήριγμα του ποδιού, ιδίως στο μεγάλο δάχτυλο.

Ο υπερπρηνισμός μπορεί να δημιουργηθεί και από υπερβολική στροφή του γόνατος ή του ισχύου. Τα κατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που προσφέρουν ικανοποιητική στήριξη στην ποδική καμάρα της κατηγορίας Stability, ενισχυμένα παπούτσια τύπου cushion (απορρόφησης κραδασμών) ή Motion Control για τις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Προτιμήστε μοντέλα που διαθέτουν στην εξωτερική τους σόλα υλικά υψηλής αντοχής στις τριβές.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΒΡΕΓΜΕΝΗΣ ΠΑΤΟΥΣΑΣ:

Κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο:

Cushion: για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υποπρηνισμό (υπτιασμό)
Stability: για δρομείς με ελαφρύ έως και μέτριο υπερπρηνισμό, 
Motion Control: για δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό.

Οι παραπάνω τύποι παπουτσιών προτείνονται επίσης για δρομείς με μεγάλο βάρος για καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη, στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.

Performance: χαμηλού βάρους για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό,
Racing: πολύ χαμηλού βάρους, αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές υψηλού επιπέδου

Trail: Για όσους δρομείς τρέχουν σε μονοπάτια και σε ορεινό πεδίο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το σωστό παπούτσι:

α) Πρέπει να γνωρίζεται επίσης ότι ένα παπούτσι μπορεί να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές του για τις οποίες το αγοράσατε έως και 800 με 900 δρομικά χιλιόμετρα για να μπορεί να υποστηρίξει το βάρος και να προστατέψει τα πόδια σας καθώς οι ιδιότητες που έχουν τα υλικά της ενδιάμεσης σόλας, δυστυχώς δεν κρατούν για πάντα.

β) Παρατηρήστε τις σόλες των παλιών σας παπουτσιών (αυτές θα σας δείξουν πολύ εύκολα ποιος είναι ο τύπος πατήματος σας έτσι ώστε να προβείτε και στην σωστή αγορά του αθλητικού παπουτσιού).

γ) Δώστε μεγάλη προσοχή στη σωστή επιλογή του μεγέθους. Μη βασισθείτε στο νούμερο που φοράτε στα καθημερινά σας παπούτσια ή στα running κάποιας άλλη εταιρίας. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο μοντέλο που επιλέξατε, καθώς υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανάμεσα στα μοντέλα της ίδιας εταιρίας.

δ) Ζητήστε την γνώμη του ειδικού πωλητή ο οποίος γνωρίζει τον τύπο παπουτσιών που σας ταιριάζει. Υπάρχουν εταιρείες παπουτσιών που έχουν ειδικά μηχανήματα πελματογραφήματος κι έτσι μπορούν να σας προτείνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και εγκυρότητα το σωστό παπούτσι.

ε) Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό προκειμένου να σας «μετρήσει’ και να είστε σίγουροι για το πέλμα σας και τη φροντίδα που χρειάζεται.

Έρευνες που αλλάζουν τα δεδομένα

Υπάρχουν, ωστόσο και έρευνες που αλλάζουν όλα τα δεδομένα, όπως αυτή του Rasmus Oestergaard Nielsen του τμήματος των αθλητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία. Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, παρακολουθούσε 927 αρχάριους δρομείς για ένα χρόνο με στόχο να μελετήσει αν οι τραυματισμοί που θα πάθαιναν θα είχαν σχέση με τον τύπο ποδιού τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε σχέση με τους τραυματισμούς και τον τύπο του πατήματος του ποδιού. Βέβαια, όπως λέει και η έρευνα, χρειάζεται περισσότερη μελέτη για το θέμα, πριν καταργήσουμε ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Γενικώς το θέμα παπούτσι-τρέξιμο είναι μια μεγάλη ιστορία που πολλές φορές τινάζει στον αέρα συζητήσεις δρομέων. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το καλό παπούτσι τους προστατεύει από τραυματισμούς, άλλοι που θεωρούν ότι δεν παίζει κανένα ρόλο.

Η ουσία είναι πως αισθάνεται κανείς.

Το δεδομένο είναι ένα: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιό είναι το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο. Και αν θέλετε να διαλέξετε, κλείστε το pc ή το κινητό σας και βγείτε στα μαγαζιά να δοκιμάσετε χωρίς ντροπές.

Πηγή: runnfun