Fumara.gr
ΑΝΔΡΑΣ

Hμέρα του Πατέρα: Η δικαίωση άργησε 65 χρόνια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν ακούει κάποιος τη λέξη «Ιούνιος», αυτομάτως έρχονται στο μυαλό του δύο πράγματα.

Η έναρξη του καλοκαιριού, των εξορμήσεων στην παραλία και διακοπές από τη μία και η ημέρα αφιερωμένη στην ανδρική φιγούρα που δεσπόζει σε μία οικογένεια, αυτή του πατέρα, από την άλλη. Η γιορτή του Πατέρα είναι κινητή και φέτος στις 16 Ιουνίου κάθε μπαμπάς θα νιώσει για λίγο… σταρ, εισπράττοντας αγκαλιές, φιλιά και δώρα από το παιδί του.

Πάντως, αυτός ο εορτασμός χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο. Για την ακρίβεια η δικαίωση για τους μπαμπάδες όλου του κόσμου άργησε 65 χρόνια λόγω κυβερνητικής κωλυσιεργίας στις ΗΠΑ, απ’ όπου και διατηρεί τις ρίζες του.

Η προέλευση

Όπως και με τη γιορτή της Μητέρας, έτσι και με εκείνη του Πατέρα, τα πάντα ξεκίνησαν από τη Δυτική Βιρτζίνια, ξανά από γυναικεία πρωτοβουλία. Η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, επηρεασμένη από τις ενέργειες της Ανν Τζάρβις, διοργάνωσε την πρώτη γνωστή ιστορικά γιορτή αφιερωμένη στους μπαμπάδες. Σκοπός της ήταν να τιμήσει τους 210 πατεράδες που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, επηρεασμένη από τις ενέργειες της Ανν Τζάρβις, διοργάνωσε την πρώτη γνωστή ιστορικά γιορτή αφιερωμένη στους μπαμπάδες.

Ωστόσο, η ανταπόκριση και η δημόσια προσοχή του γεγονότος δεν ήταν τόσο μεγάλη, ούτε ώστε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά.

Η Σονόρα Ντοντ «έκλεψε» τη δόξα

Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα λοιπόν πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ, άθελά της «έκλεψε» τη δόξα από την Κλέιτον. Μη γνωρίζοντας τίποτα για την «συνάδελφό» της στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα για να τιμήσει τον δικό της που υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865).

Από τον Ουίλσον στον Νίξον

Ακόμα και έτσι όμως, υπήρξε τεράστια αναμονή μέχρι να κηρυχθεί η ημέρα του Πατέρα ως επίσημη γιορτή. Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο επί του θέματος ήταν το 1913 υπό την ηγεσία του Γούντροου Ουίλσον, αλλά καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια.

Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.

Τελικώς, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η καθιέρωση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η καθιέρωση του επίσημου εορτασμού καθυστέρησε λίγο ακόμα και οριστικοποιήθηκε μόλις τον 21ο αιώνα (!) μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Συνολικά στην Ευρώπη, η ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και την προσφορά του πατέρα στην οικογένεια.

πηγή : blog.plaisio.g