Χειρούργος παίρνει τηλέφωνο για να ευχαριστήσει το δάσκαλο του που τον ενέπνευσε να γίνει γιατρός 20 χρόνια πριν.

Οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης είναι οι εκπαιδευτικοί που είναι δίπλα στα παιδιά στα πιο δύσκολα χρόνια τους, αυτά της εφηβείας.

Και πολλές φορές, οι σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους καθηγητές και τους μαθητές, είναι ανεξίτηλες στο χρόνο.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο Albert Siedlecki δίδασκε φυσική στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου. Τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια τα πέρασε στο Memorial Middle School στο Medford Township του Νιου Τζέρσεϋ, όπου είναι γνωστός ως “Mr. Sie”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει επηρεάσει αμέτρητους μαθητές χρησιμοποιώντας μια δική του πρακτική που προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αγαπάει και απολαμβάνει τη δουλειά του.

Αλλά ποτέ δεν συνειδητοποίησε τι σήμαινε ο ίδιος για τους μαθητές του μέχρι που έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν πρώην μαθητή.

“Η γραμματέας είπε ότι κάλεσε ένας γιατρός από την περιοχή Dallas-Fort Worth και ήθελε να μου μιλήσει,” είπε ο Siedlecki.

Αυτός ο γιατρός ήταν ένας πρώην μαθητής του Siedlecki, ο Δρ. Lee Buono. “Και θυμόμουν το όνομα Lee Buono,” είπε ο Siedlecki. “Του είπα, ‘Έλα Lee, τι συμβαίνει, πώς και με κάλεσες;”

Ο Lee ήταν μαθητής του Siedlecki τη δεκαετία του 1980, και είναι πλέον ένας διάσημος νευροχειρουργός. Ο Buono εξήγησε γιατί αναζήτησε ξαφνικά τον καθηγητή του απ’ το γυμνάσιο.

“Χειρουργούσα έναν δικαστή στο κεφάλι για να του αφαιρέσω έναν όγκο,” ανέφερε ο Buono.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο δικαστής δεν μπορούσε να μιλήσει καθαρά. Όμως μετά το χειρουργείο μπόρεσε να μιλήσει ξανά, κάτι που προκάλεσε τη συγκίνηση τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του.

Τότε, ο δικαστής έδωσε στον Δρ. Buono μια συμβουλή που άλλαζε τη σχέση του με τον πρώην δάσκαλό του, τον Siedlecki.

Ο Buono είπε ότι ο δικαστής του είπε να ευχαριστήσει τον καθηγητή που τον έκανε να αποφασίσει να γίνει χειρούργος.

“Να τον πάρεις τηλέφωνο και να τον ευχαριστήσεις που σου έδωσε ώθηση να είσαι εδώ που είσαι σήμερα,” του είπε ο δικαστής.

Και ο Buono τον άκουσε.

Ο Siedlecki έμεινε έκπληκτος από το τηλεφώνημα.

“Άλλαξα τον τρόπο που έβλεπα τον κάθε μαθητή μετά από αυτό το τηλεφώνημα,” είπε συγκινημένος ο Siedlecki. “Ήταν ένα τηλεφώνημα που άλλαξε τη ζωή μου.”

Ο Siedlecki ρώτησε γιατί ήταν εκείνος ο δάσκαλος που ο Δρ. Buono αποφάσισε να καλέσει. Ο γιατρός είπε: “Θυμάστε εκείνη την ημέρα μετά το σχολείο που αφαίρεσα τον εγκέφαλο από έναν βάτραχο; Μου είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο είχατε δει ποτέ.”

Ο Δρ. Buono περιέγραψε αυτό που είπε ακριβώς εκείνη την ημέρα. “‘Μου είπε: ‘Είσαι γεννημένος γιατρός, είσαι ένα έξυπνο και λαμπρό αγόρι και θα μπορούσες να γίνεις επίσης ένας πολύ καλός χειρούργος,’ δήλωσε ο Buono.

“Το θυμάμαι αυτό καθαρά, ‘Θα μπορούσες να γίνεις χειρούργος.’”

Ο Buono αναγνωρίζει πλήρως την επίδραση που είχε αυτή η στιγμή στη ζωή του και στο μέλλον του.

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν είσαι 13 ετών,” τόνισε ο Buono.

“Γιατί σ’ αυτή την ηλικία, δεν σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να κάνεις στη ζωή σου. Μετά από αυτό συνειδητοποίησα ότι ήθελα πραγματικά να γίνω γιατρός, κι έτσι έγινα. Αν δεν το λέγατε εσείς, ίσως να μη συνέβαινε ποτέ.”

Το τηλεφώνημα οδήγησε στην επίσκεψη του Δρ. Buono στην τάξη του κ. Siedlecki. Ο Siedlecki είχε κρατήσει τον εγκέφαλο του βατράχου που είχε “εγχειρήσει” τότε ο Buono.

Ο Buono εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι ο κ. Siedlecki είχε κρατήσει εκείνον τον εγκέφαλο!

“Είναι ένα όμορφο δώρο, αλλά το νόημα πίσω από αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο,”εξήγησε ο Buono. “Είπε σε ένα παιδί ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα που έχει κάνει για τη ζωή του.”

Ένας σπουδαίος δάσκαλος

Ο Δρ. Buono πιστεύει ότι ο κ. Siedlecki είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός εκπαιδευτικός.

“Είναι πολύ σημαντικό για έναν εκπαιδευτικό όχι μόνο να διδάσκει τα μαθήματά του αλλά να βοηθάει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων. Τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο μόνο για να μάθουν γράμματα. Πάνε για να μάθουν ουσιαστικά πράγματα που θα τα βοηθήσουν στη ζωή τους,” δήλωσε ο Δρ. Buono.

“Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό που έκανα ήταν ένα δώρο,” δήλωσε ο Siedlecki. “Νομίζω πως είναι. Νομίζω ότι είναι δώρο.”

Αλλά ο Siedlecki είπε ότι αυτό που είχε να προσφέρει ήταν αυτό που προσέφερε κάθε δάσκαλος. “Δίνουμε στους μαθητές την ευκαιρία να λύνουν προβλήματα που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Τους δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να το πετύχουν αυτό και αν το καταφέρουμε, τότε έχουμε κάνει καλή δουλειά, όλοι μας. ”

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Siedlecki έκανε τη διαφορά στον Δρ. Buono και σε πολλούς άλλους μαθητές.

Είναι πραγματικά όμορφο να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που μας εκπαίδευσαν και μας ενέπνευσαν στα πρώτα στάδια της ζωής μας!

πηγή : diaforetiko

Διαβάστε επίσης: