Fumara.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρώμε junk food!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόχειρο φαγητό είναι ανθυγιεινό, όμως δε σταματάμε να το ζητάμε.

Οι επιστήμονες λοιπόν προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει το αυτό φαγητό τόσο εθιστικό και νόστιμο.
Ο επιστήμονας Στίβεν Γουίδερλι έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του μελετώντας το φαγητό. Υποστηρίζει πως όταν απολαμβάνουμε ένα γευστικό γεύμα, δύο είναι οι παράγοντες που κάνουν την εμπειρία τόσο ευχάριστη: η αίσθηση του φαγητού και η σύνθεση του φαγητού.
Η αίσθηση του φαγητού αφορά στη γλυκιά, πικρή κ.λπ. γεύση, στην οσμή και στην υφή. Ιδιαίτερα η υφή είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες συνολικά δίνουν στον εγκέφαλο ένα σήμα το οποίο συνδέεται στη συνέχεια με τη συγκεκριμένη τροφή.
Η σύνθεση του φαγητού αφορά στην ισορροπία πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων. Στην περίπτωση του πρόχειρου φαγητού, η βιομηχανία τροφίμων αναζητά τον τέλειο συνδυασμό αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών ώστε να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να επιζητά αυτή τη γεύση.
Ακόμη κι αν το γευστικό αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητο, έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία για το πρόχειρο φαγητό. Όταν αρχίζουμε να τρώμε υγιεινά, ο εγκέφαλος «επαναπρογραμματίζεται» και συνηθίζει σταδιακά τις νέες διατροφικές μας συνήθειες. Επίσης, καταπολεμώντας το στρες αποφεύγουμε να καταφύγουμε σε γρήγορες λύσεις που επιβαρύνουν την υγεία μας και μας προσθέτουν βάρος.

onmed.gr





Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!