Fumara.gr
ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΟΨΗ

Οι 6 ανθρώπινες ανάγκες: Η ανάγκη της σημαντικότητας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Οποιαδήποτε και εάν είναι η μονάδα “μέτρησης” της σημαντικότητάς σου, η αίσθηση ότι είσαι κάπως ξεχωριστός είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους.

Οι  6 Ανθρώπινες Ανάγκες μας ωθούν να είμαστε και να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Οι 6 Ανάγκες είναι:

Ασφάλεια, Ανασφάλεια ή Ποικιλία, Σημαντικότητα, Αγάπη ή Σύνδεση, Ανάπτυξη ή Πρόοδος, Συμμετοχή, Φιλανθρωπία και Προσφορά.Θα αναφερθούμε στην Ανάγκη της Σημαντικότητας, όπως γράφει η Μαριέττα Λαουτάρη – Δεληγιάννη 

Σαν μωρά, όλοι χρειαζόμασταν να αισθανόμαστε ότι είμαστε το νούμερο ένα! Αν δεν το πιστεύετε σκεφθείτε την αντίδραση του μωρού όταν ζητάει γάλα και δεν έρχεται αμέσως!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά σε μια οικογένεια, ανταγωνίζονται μεταξύ τους διαρκώς για να βρουν έναν τρόπο να είναι μοναδικά για τους γονείς. Η σημαντικότητα προέρχεται από τη σύγκριση μας με άλλους, για να καταλάβουμε αν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι στην ιεραρχία. Μπορούμε να νιώθουμε σημαντικοί επειδή πετύχαμε κάτι, χτίσαμε κάτι, αποκτήσαμε κάτι ή απλά επειδή χαλάσαμε κάτι ή “βάλαμε κάποιον κάτω”!

Με τη θετική έννοια, η σημαντικότητα μας οδηγεί στον να σηκώσουμε τον πήχη ψηλά. Αλλά εάν είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι στη σημαντικότητα, έχουμε αντίστοιχα σημαντικό θέμα να έρθουμε σε επαφή και να συνδεθούμε με άλλους, άλλωστε το να συγκρίνεσαι διαρκώς με τους άλλους σημαίνει ότι βασίζεσαι στις διαφορές που έχεις, όχι στα κοινά σημεία. Για κάποιους η έννοια της σημαντικότητας έρχεται από το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι στην οικογένεια. Για άλλους, με το να κάνουν κάτι που έχει νόημα, όπως να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία ενώ για κάποιους άλλους “μεταφράζεται” με το πόσα χρήματα έχουν αποκτήσει.

Με την καταστροφική έννοια, η ανάγκη της σημαντικότητας καλύπτεται από την πλήρη αποτυχία, με το να είσαι ο χειρότερος σε κάτι ή να έχεις εξαιρετικά χαμηλή αυτοπεποίθηση. Οποιαδήποτε και εάν είναι η μονάδα “μέτρησης” της σημαντικότητάς σου, η αίσθηση ότι είσαι κάπως ξεχωριστός είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους.

Λέξεις- κλειδιά για τη σημαντικότητα είναι: Η υπερηφάνεια, να είμαι ο καλύτερος, να είμαι ο “πρώτος”, να αισθάνομαι επιθυμητός, να ξέρω ποιο είναι το “επίπεδό” μου, η επιτυχία, η απόδοση, η αξιολόγηση, η πειθαρχία, ο ανταγωνισμός, να είμαι ο χειρότερος σε κάτι, να είμαι ο καταστροφέας κάποιου πράγματος, να “με έχουν βάλει στο μάτι”, να “σε έχω στο χέρι μου” και η απόρριψη.

Άσκηση για να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου αλλά και παρατηρώντας τον σύντροφό μου, τους συνεργάτες ή τα παιδιά μου: Αναρωτηθείτε τώρα. Τι ρόλο παίζει η ανάγκη της σημαντικότητας στη δική σας ζωή; Στη ζωή του / της συντρόφου σας; Στις ζωές των παιδιών σας; Πως την αξιολογείτε με βαθμό σημαντικότητας σε κλίμακα 0-10 όπου 0 σημαίνει καθόλου σημαντική και 10 σημαίνει απόλυτα σημαντική; Και κυρίως τι κάνετε καθημερινά για να εξασφαλίσετε ότι καλύπτετε ικανοποιητικά αυτή τη βασική ανάγκη; Καταγράψτε κάθε επιλογή, σκέψη, συμπεριφορά και πράξη που κάνετε κάθε ημέρα για να καλύψετε την ανάγκη σας για Σημαντικότητα. Κάντε μια προσπάθεια κατανόησης αντίστοιχων τρόπων που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας για να καταλάβετε καλύτερα τι αποζητούν και με ποιους τρόπους φροντίζουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη τους.



Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!