Fumara.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα αμφισβητεί τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλές φορές αναδειχθεί από προηγούμενες επιστημονικές μελέτες σε ένα είδος «πανοπλίας» του εγκεφάλου απέναντι στην άνοια, την απώλεια μνήμης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μίας σειράς ασθενειών, ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα αμερικανών επιστημόνων αμφισβητεί τη σημασία και τον αντίκτυπο των πολύτιμων, αυτών λιπαρών οξέων.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που διήρκεσε έξι χρόνια και παρακολούθησε τις επιπτώσεις της λήψης ή μη λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 από 2.157 γυναίκες ηλικίας από 65 έως 80 ετών δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology και έδειξε ότι δεν υπάρχει ένδειξη συσχετισμού των εγκεφαλικών επιδόσεων ή των ασθενειών με τα κατά τα άλλα πολύτιμα λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων DHA + EPA (τα ω-3 λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα το EPA και το DHA, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση) με τη γνωστική λειτουργία ή την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την έναρξη της μελέτης, με την αλλαγή ή την πάροδο του χρόνου.

«Στη μελέτη μας, η γνωστική λειτουργία μειώθηκε με τον ίδιο ρυθμό σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας σε όλο το φάσμα των ωμέγα-3 επιπέδων στο αίμα. Τα αποτελέσματα μας είναι περισσότερο σύμφωνα με τα πορίσματα άλλων τυχαιοποιημένων μελετών για τα συμπληρωμάτα ωμέγα-3, τα οποία δεν έχουν βρει μια προστατευτική επίδραση στη γνωστική λειτουργία σε μικρές περιόδους θεραπείας» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Ερικ Αμαν.

Το 2012 μια συστηματική ανασκόπηση αυτών των μελετών για τα συμπληρώματα, δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα ω -3 λιπαρά οξέα σε γνωστικά υγιείς ηλικιωμένους επιφέρουν γνωστικά οφέλη, αλλά όπως σημειώνουν οι ερευνητές απαιτούνται μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας για ασφαλή και σίγουρα πορίσματα για τον αντίκτυπο των λιπαρών οξέων στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη γήρανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομως, πώς δικαιολογούν οι ερευνητές τα προηγούμενα συμπεράσματα για τα οφέλη των λιπαρών οξέων ω-3 στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Ο Αμαν επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια και ξηρούς καρπούς, ή να παίρνουν ωμέγα-3 συμπληρώματα, μπορεί να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και να έχουν πιο συνειδητή σχέση με την υγιεινή ζωή και διατροφή από εκείνους που δεν το κάνουν.

«Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, πιο πιθανό να ασκήσει, και έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος», είπε ο ίδιος.






Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!