Fumara.gr
ΔΙΑΦΟΡΑ

Μέχρι που… φτάνει η ζωή;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Νέα μελέτη δείχνει ότι μικροβιακοί οργανισμοί μπορεί να ζουν στη στρατόπαυση
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κάνουν συνεχείς έρευνες για να διαπιστώσουν την αντοχή της ζωής. Κάνουν έρευνες στα βάθη των ωκεανών αλλά και στην γήινη ατμόσφαιρα για να εξακριβώσουν τα όρια της ζωής.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μικροβιακές μορφές ζωής είναι δυνατόν να καταφέρνουν να επιβιώνουν στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας και πιο συγκεκριμένα σε ύψος 50 χλμ, στη στρατόπαυση.
Τα πειράματα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδα με επικεφαλής τον παθολόγο φυτών Αντριου Σκιέργκερ πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα στα οποία διαπίστωσαν ότι είναι εφικτό κάποιες μορφές να μπορούν να επιβιώσουν στην στρατόπαυση όπου η πίεση του αέρα είναι μηδαμινή και η θερμοκρασία κινείται πέριξ των 0 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μικροβιακές μορφές ζωής που έφτασαν στη στρατόπαυση είτε από κυκλώνες, είτε από ηφαιστειακές εκρήξεις, είτε αεροσκάφη που κινούνται σε μεγάλα ύψη είτε από κάποια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα μπορούν να ζήσουν στη στρατόπαυση.
«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιό είναι το ανώτατο όριο της ενεργούς βιοσφαίρας της ατμόσφαιρας» αναφέρει ο Σκιέργκερ.
Με τον όρο βιοσφαίρα οι επιστήμονες περιγράφουν τη ζώνη του πλανήτη μας μέσα στην οποία μπορεί να υπάρξει ζωή. Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι μπορεί κάποια μικρόβια να καταφέρνουν να επιζούν σε εργαστηριακές συνθήκες προσομοίωσης ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών αλλά θα πρέπει να δούμε αν συμβαίνει αυτό και στη πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτυχθεί τεχνικά μέσα συλλογής και ανάλυσης τέτοιων δειγμάτων από ύψος μεγαλύτερο των 40 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης.


tovima.gr


Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!