Fumara.gr

Η κόλαση είναι οι… άλλοι!!!


Ο μέγας φιλόσοφος Σαρτρ έχει πει ότι “η Κόλαση είναι οι άλλοι”.
Αλήθεια, τι είναι Κόλαση; Είναι το μέρος όπου πηγαίνουν οι αμαρτωλοί για να εξαγνιστούν για τις αμαρτίες τους. Είναι ένα μέρος που πηγαίνεις παρά τη θέλησή σου και υφίστασαι ανείπωτα μαρτύρια.
Με αυτή την έννοια, οι άλλοι είναι πράγματι μια Κόλαση. Έρχονται παρά τη θέλησή μας, από καθαρές συμπαντικές συμπτώσεις, και μας ταλαιπωρούν, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο. Από την πιο γλυκιά γκομενίτσα, μέχρι τον πιο ενοχλητικό γείτονα που πετάει τα σκουπίδια του στον κήπο μας.
Θα μου πείτε ότι ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό, έχει ανάγκη τους άλλους. Πράγματι, αλλά ο έμφυτος μαζοχισμός ενός βαθιά αντιφατικού ζώου δεν αναιρεί τίποτα. Οι άλλοι είναι μια Κόλαση συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξή μας. Έχουμε ανάγκη αυτήν την Κόλαση. Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε, κυριολεκτικά.
Κι αν οι άλλοι είναι το καταφύγιό μας, αυτοί που μας συντροφεύουν στις δύσκολες στιγμές και μας δίνουν κουράγιο όταν το χρειαζόμαστε; Μπα, δε νομίζω. Όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες. Είναι απολύτως αναπόφευκτο να μην συγκρουστούν κάποτε δύο άνθρωποι, ακόμα κι αν μοιάζουν αδελφές ψυχές. Ακόμα και τα δίδυμα αδέλφια τσακώνονται. Έτσι, για να είναι απαραίτητη η συμβίωση μαζί τους, πρέπει να κάνουμε όλοι υποχωρήσεις στα “θέλω” μας. Με το ζόρι, παρά τη θέλησή μας, όπως σε μια Κόλαση.
Και μετά είναι και το άλλο: Αν κανείς δεν δεχτεί να υποχωρήσει; Τότε δεν υπάρχει συμβίωση. Υπάρχουν δολοφονίες, πισώπλατες μαχαιριές και άλλα μαρτύρια της Κολάσεως. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που σκοτώνει για ευχαρίστηση, για να ικανοποιήσει τη δίψα του για εξουσία, για εκδίκηση, για δόξα ή δεν ξέρω κι εγώ για τι άλλο.
Αν δεν υπήρχαν οι άλλοι, ο κόσμος θα ήταν ονειρεμένος, ένας μοναχικός παράδεισος. Δε θα είχες πού να μιλήσεις, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσες να κάνεις ό,τι γουστάρεις.
Επομένως, συμφωνώ με την άποψη του Σαρτρ ότι η Κόλαση είναι οι άλλοι.

Τhe_Stranger




Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK