Fumara.gr
ΔΙΑΦΟΡΑ

Δέκα «στιγμές» του Πλανήτη Γη!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Τα τελευταία 4,5 δισ. χρόνια, η ιστορία της Γης βρίθει από ακραίες φυσικές καταστάσεις και γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την έκτασή τους.
Ηφαιστειακές εκρήξεις, συγκρούσεις μετεωριτών και τεράστια κύματα «έφτιαξαν» τον πλανήτη μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Γυρίζουμε πίσω στον χρόνο και κάνουμε στάση στα μεγάλα γεγονότα.
Σκόνη και αέρια που «περίσσεψαν» κατά τη δημιουργία του Ήλιου, οδήγησαν στη γέννηση της Γης πριν από 4.567 δισ. χρόνια.
Μετεωρίτης διαμέτρου 500 χλμ χτυπά τη Γη πριν από 65 εκ. χρόνια, δημιουργώντας «πυρηνικό χειμώνα» που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους και άνοιξε τον δρόμο για τα θηλαστικά.
H έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, το 1500 π.Χ., παρήγαγε νέφος που ξεπερνούσε τα 30 χλμ, και προκάλεσε τσουνάμι με κύματα ύψους 35-250 μέτρων.
Πριν από 6 εκ. χρόνια, η Μεσόγειος στέγνωσε καθώς η σεισμική δραστηριότητα έκλεισε τα στενά του Γιβραλτάρ απομονώντας τη λεκάνη της Μεσογείου.
Γη Χιονόμπαλα. Πριν από 700 εκ. χρόνια, η Γη υπέφερε από το δραματικό ψύχος. Το διοξείδιο άνθρακα των ηφαιστείων μπορεί να έσωσε τον πλανήτη μας από τον παγωμένο θάνατο.
Πριν από 200 εκ. χρόνια, οι 5 ήπειροι ήταν τμήματα μιας ενιαίας επιφάνειας ξηράς που οι επιστήμονες αποκαλούν Παγγαία. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών οδήγησε στην διάσπασή της.
Πριν από 251 εκ. χρόνια, ένα υπερ-ηφαίστειο στη Σιβηρία εκτοξεύει 2 εκ. κυβικά χιλιόμετρα λάβας, αφανίζοντας το 96% της ζωής στον πλανήτη μας.
Η (ανεξήγητη από τους επιστήμονες) έκλυση μεθανίου από τους ωκεανούς πριν από 55 εκ. χρόνια, προκάλεσε παγκόσμια θέρμανση βάζοντας τέλος στους παγετώνες.
Ο μετεωρίτης που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκ. χρόνια, προκάλεσε τσουνάμι ύψους 3 χλμ, ικανών να καταπιούν νησιά τόσο μεγάλα όσο η Μαδαγασκάρη.
Η αναπόφευκτη μετατροπή του Ήλιου σε ερυθρό γίγαντα θα καταστρέψει εντέλει τη Γη.

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!