Fumara.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαϊδουρόγαλο; Γιατί όχι!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα που δεν έβρισκε γιατρειά στάθηκε η αιτία για να δημιουργηθεί στο πανέμορφο νησί της Σκιάθου μια μικρή αλλά εκπληκτική φάρμα εκτροφής γαϊδουριών θεσσαλικής φυλής από έναν νεαρό… αγρότη!

Ο 23χρονος Παναγιώτης Καλογιάννης, στην προσπάθειά του να θεραπευτεί από την ψωρίαση κατά πλάκας, όχι μόνο τα κατάφερε με τη βοήθεια και το γάλα των συμπαθών τετράποδων, αλλά άλλαξε και όλη του τη ζωή… Από αγρότης έγινε κτηνοτρόφος και, πλέον, ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας, έναν πραγματικό θησαυρό, καθώς η τιμή πώλησής του ανά λίτρο κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ!
Όπως ανέφερε ο ίδιος , η ενασχόλησή του με την εκτροφή γαϊδουριών άρχισε πριν από περίπου 14 μήνες.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

«Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισα να αναζητώ στο διαδίκτυο κάποιο φάρμακο, θεραπεία για να αντιμετωπίσω το έντονο δερματικό πρόβλημα που με ταλαιπωρούσε. Βρήκα, λοιπόν, ένα άρθρο, μια μελέτη που έλεγε ότι το γάλα γαϊδούρας βοηθά στην ψωρίαση κατά πλάκας και αμέσως το δοκίμασα. Έπειτα από λίγο καιρό είδα τρομακτική βελτίωση. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με την εκτροφή γαϊδουριών» λέει και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή στη φάρμα υπάρχουν δέκα υπέροχα πλάσματα. Έξι θηλυκά, τρία μωρά και ένα αρσενικό. Τα μωρά γεννήθηκαν πριν από λίγο καιρό και μάλιστα τα δύο είναι δίδυμα αδέλφια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι η τυποποίηση και εξαγωγή του γάλακτος γαϊδούρας, που φημίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ευεργετικές και εν γένει θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς και η δημιουργία θεματικού πάρκου με επίκεντρο τα ζώα που εκτρέφει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάνω όνειρα και βάζω στόχους. Ήδη ασχολούμαι με τη μεταποίηση του γάλακτος και τη δημιουργία σαπουνιών με βάση το παρθένο ελαιόλαδο, δικής μου παραγωγής, αρωματικά φυτά και βότανα που καλλιεργώ στο κτήμα μου στον Άγιο Αντώνιο. Επίσης, το γάλα γαϊδούρας προέρχεται από τα ζώα που εκτρέφω» σημείωσε ο νεαρός κτηνοτρόφος και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αναπτύσσεται τη δεδομένη στιγμή σε οικιακό περιβάλλον και προσπαθώ να βελτιώσω το προϊόν, που αποσπά ενθουσιώδη σχόλια από τους φίλους μου που το δοκιμάζουν».

Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΑ

Μακροπρόθεσμος στόχος του Παναγιώτη Καλογιάννη είναι η προώθηση του προϊόντος στην αγορά, ενώ σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη η τυποποίηση και εμπορία του γάλακτος από γαϊδούρα, διότι δεν υπάρχει κωδικός πώλησης.
«Έχω τη δυνατότητα να το μεταποιήσω ως δικό μου προϊόν και να το χρησιμοποιήσω ως πρώτη ύλη στη σαπωνοποιία, αλλά δεν μπορώ να το πουλήσω ως φρέσκο γάλα» τόνισε.

Υπάρχει, ωστόσο, προοπτική και είναι προς συζήτηση το ενδεχόμενο να θεωρηθεί παραγωγικό και ενδεχομένως να κωδικοποιηθεί στο μέλλον, αφού ανάλογο αίτημα διατυπώνουν και άλλοι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται με την εκτροφή γαϊδουριών στην Ελλάδα.







Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!