Παλιρροιογράφοι κατέγραψαν «μίνι» τσουνάμι στην Κρήτη – Πίνουν κόκκινο νερό μετά το σεισμό!!!


Ένα ανεπαίσθητο παλιρροϊκό κύμα, ελάχιστων εκατοστών κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένη στην Παλαιόχωρα και στο Καστέλι, μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε το Σάββατο, 67 χλμ δυτικά των Χανίων.

Το «μίνι» τσουνάμι είχε «φούσκωμα» περίπου 20 εκατοστών και πρόκειται στην ουσία για μια διαταραχή της στάθμης της θάλασσας η οποία προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό και θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αθανάσιο Γκανά, εκτιμάται ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος καθώς η μετασεισμική ακολουθία, η οποία δεν είναι πλούσια, είναι χαρακτηριστική και αναμενόμενη για τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις.
Το σημείο στο οποίο έγινε ο σεισμός ανήκει στο ελληνικό τόξο και είναι μια περιοχή που υπάρχει σύγκρουση δύο πλακών, της αφρικανικής και της πλάκας του Αιγαίου.Η πρώτη υποβυθίζεται στη δεύτερη, και αυτή η κίνηση δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις μεταξύ των δύο πλακών που οδηγούν σε συσσώρευση ενέργειας και στην απελευθέρωσή της με μεγάλους σεισμούς.
Ο χθεσινός σεισμός, για τον οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Γκανάς δεν υπήρχαν ενδείξεις, αποδεικνύει ότι η άποψη ορισμένων σεισμολόγων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι η σύγκρουση των δύο πλακών γίνεται «ασεισμικά», δηλαδή ολισθαίνοντας η μια στην άλλη, χωρίς να προκαλούνται μεγάλοι σεισμοί, είναι λανθασμένη.
Όπως τονίζει ο κ. Γκανάς τα ρήγματα που υπάρχουν στο όριο των δύο πλακών μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ.Το δυναμικό δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο, όμως οι σεισμοί αυτοί είναι αραιοί χρονικά.Στο περίφημο ελληνικό τόξο στο οποίο ανήκει η περιοχή, είχαν καταγραφεί στο παρελθόν, μεγάλου μεγέθους σεισμοί, όπως το 2006 μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων, μεγέθους 6,7 αλλά και παλαιότερα, το 1903.
Η ύπαρξη αυτών των ισχυρών σεισμών επισημαίνει ο κ. Γκανάς μας δείχνει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς στο ελληνικό τόξο ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ισχυρό σεισμό.
Τρέχει κόκκινο νερό μετά το σεισμό
Ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους της Νέας Χώρας στα Χανιά από το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες τρέχει από τις βρύσες τους νερό με χώμα.
Συγκεκριμένα, το κόκκινο από χώμα νερό άρχισε να τρέχει από τις βρύσες, μετά το σεισμό. Μιλώντας στο τοπικό ειδησεογραφικό πόρταλ Flashnews.gr, η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ), Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές, μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.
Όπως τόνισε:
«Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό, μετά από τόσο δυνατό σεισμό, να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι να απομακρυνθεί σε λίγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε, ας αποφύγουν να πιουν νερό. Δεν πρόκειται, πάντως, για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη, μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους».


iefimerida.grΣας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!

loading...