Fumara.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ

Το μισοκαμένο ψωμί του τοστ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

psomi-tost-kameno

 Το μισοκαμένο ψωμί του τοστ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Κάτι ήξεραν οι μαμάδες μας όταν μας έλεγαν πάντα να «ξύνουμε» την καμένη επιφάνεια στο ψωμί ή οπουδήποτε αλλού. Νέα έρευνα έδειξε ότι όσο πιο σκούρο βγαίνει το ψωμί μας από την τοστιέρα, τόσο πιθανότερο είναι να περιέχει τοξίνες που ίσως οδηγούν σε καρκίνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Food Standards Agency του Ηνωμένου Βασιλείου και έδειξε (επιβεβαιώνοντας παλιότερες μελέτες και υποψίες) ότι οι τραγανές πατάτες και το ψωμί, τα οποία έχουν παραψηθεί σε κάποια σημεία, περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης, μιας καρκινογόνου ουσίας που προκαλεί καρκίνο σε αρουραίους και ποντίκια.

Το μισοκαμένο ψωμί του τοστ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η ακρυλαμίδη δημιουργείται σε αμυλώδεις τροφές, όπως οι πατάτες, το ψωμί, τα δημητριακά, τα μπισκότα και τα πατατάκια, όταν αυτά εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 150 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πατάτες και το ψωμί πρέπει να ψήνονται ελαφριά, ακριβώς για να αποφευχθεί η δημιουργία της επικίνδυνης ουσίας, ενώ ο καθηγητής Guy Poppy αναφέρει ότι τρώγοντας συχνά φαγητό που έχει ψηθεί λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαζέψετε την τοστιέρα σας και να μην ψήσετε ποτέ ξανά το ψωμί σας, απλώς να θυμάστε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Να ψήνετε το ψωμί και την πατάτα σας, δίνοντάς τους ένα ελαφρύ χρώμα κι όχι καλοψημένο
  • Να μαγειρεύετε το φαγητό στο λιγότερο δυνατό χρόνο
  • Να βάζετε τις πατάτες σας σε νερό πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και να μην χρησιμοποιείτε πολύ υψηλή φωτιά
  • Ανακαλύψτε το μαγείρεμα στον ατμό και στο φούρνο μικροκυμάτων

www.clickatlife.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr