Fumara.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φυτό «Φρανκεστάιν» είναι υβριδικό και παράγει τόσο τομάτες όσο και πατάτες!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Ιπσουιτς 
Ένα φυτό το οποίο παράγει τόσο τομάτες όσο και πατάτες, αναπτύχθηκε στη Βρετανία και διατίθεται εμπορικά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το υβριδικό φυτό, που έχει την εύγλωττη ονομασία TomTato -σύντμηση των λέξεων tomato (τομάτα) και potato (πατάτα)- αποτελεί «τέκνο» της φυτοκομικής εταιρείας Thomson and Morgan που εδρεύει στο Ίπσουιτς.
«Παραδοσιακό»
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το ασυνήθιστο φυτό δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, αλλά έχει δημιουργηθεί με την παραδοσιακή τεχνική του μπολιάσματος. Αν και παρόμοια υβριδικά φυτά έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο προϊόν αναπτύσσεται σε μαζική κλίμακα για προώθηση στις αγορές.
Προηγούμενες ανάλογες απόπειρες είχαν οδηγήσει σε φυτά, των οποίων τα προϊόντα δεν είχαν καλή γεύση. Όμως ο διευθυντής της εταιρείας Thomson and Morgan Πολ Χάνσορντ ισχυρίζεται ότι αυτή τη φορά οι τομάτες του φυτού είναι πιο γευστικές από τις περισσότερες τομάτες που μπορεί να αγοράσει ο οποιοσδήποτε στο μανάβικο της γειτονιάς του.
Η προσπάθεια
Σύμφωνα με την εταιρεία, η δημιουργία της τοματοπατατιάς χρειάστηκε περίπου δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών για να ολοκληρωθεί. «Ήταν πολύ δύσκολο, επειδή οι βλαστοί της τομάτας και της πατάτας έπρεπε να έχουν το ίδιο πάχος για να πιάσει το μπόλιασμα», όπως είπε. Ο Χάνσορντ ανέφερε ότι η ιδέα για την ντοματοπατατιά τού ήρθε στις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, όταν επισκέφθηκε έναν κήπο, όπου κάποιος για αστείο είχε φυτέψει μια πατατιά κάτω από μια τοματιά.
Τα φυτά διαρκούν για μια σεζόν και έως ότου οι μικρές στρογγυλές τομάτες είναι αρκετά ώριμες για να κοπούν από το πάνω μέρος του φυτού (μπορεί να παραχθούν ως 500), οι λευκές πατάτες του μπορούν επίσης να βγουν από το χώμα στο κάτω μέρος του φυτού. Κάθε φυτό -που μπορεί να ζήσει τόσο σε εξωτερικό χώρο, όσο και σε εσωτερικό- πωλείται και αποστέλλεται ταχυδρομικά έναντι περίπου 15 ευρώ. Ένα παρεμφερές φυτό με την ονομασία “Potato Τom” άρχισε να καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία αυτή την εβδομάδα.

tovima.gr







Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!