Fumara.gr
ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι πιο σημαντικοί εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK


Μόλις δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη εκτός των ορίων του Ηλιακού μας συστήματος, οι αστρονόμοι βρίσκονται κοντά στο να ανακαλύψουν τον χιλιοστό εξωπλανήτη.
Τέσσερις από τις πέντε κύριες βάσεις δεδομένων που καταγράφουν τα ευρήματα των εξωπλανητών επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των γνωστών εξωπλανητών άγγιξε πρόσφατα τους 986, ενώ η ανακάλυψη του χιλιοστού, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων ή και ημερών.
Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόοδο από το 1992 , όταν οι ερευνητές εντόπισαν τους πρώτους δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων ή πάλσαρ , περίπου 1.000 έτη φωτός από τη Γη.
Ωστόσο η επιβεβαίωση για τον πρώτο εξωηλιακό κόσμο που περιβάλλει ένα «κανονικό» αστέρι σαν τον Ήλιο μας δεν ήρθε πριν το 1995.
Και οι ανακαλύψεις θα συνεχιστούν, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, δίνοντας στους αστρονόμους νέα εργαλεία για να εξερευνήσουν το διάστημα, ακόμα και από το έδαφος.
Οι μεγαλύτεροι αριθμοί εξωπλανητών στο εγγύς μέλλον θα ανακαλύπτονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA , το οποίο έχει εντοπίσει 3.588 υποψήφιους πλανήτες μέχρι σήμερα, ωστόσο μόλις 151 από αυτούς τους κόσμους έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, αλλά οι επιστήμονες δηλώνουν ότι αναμένουν να αναγνωριστεί τουλάχιστον το 90% από αυτούς εν τέλει
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα:
Kepler 10-b
Ο μικρότερος καταγεγραμμένος εξωπλανήτης, ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2011.
TrES-4
Ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί, έχει 1,7 φορές το μέγεθος του δικού μας Δία, βρίσκεται 1,400 έτη φωτός μακριά από τη Γη και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το μητρικό του άστρο σε μόλις 3μιση μέρες.
Epsilon Eridani b
Ο πλησιέστερος εξωπλανήτης στη Γη, σε απόσταση μόλις 10,5 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας.
HD 188753
Ο καυτός πλανήτης με το διπλό ηλιοβασίλεμα, είναι μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος που απέχει 149 έτη φωτός από την Γη.
SWEEPS-10
Ο ταχύτερος εξωπλανήτης απέχει μόλις 740,000 μίλια από το μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να έχει «Πρωτοχρονιά» κάθε 10 ώρες!
Gliese 581 d
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη στον οποίο υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί ζωή. Αποτελεί μέλος του αστρικού συστήματος Gliese 581, έχει 8 φορές το μέγεθος της Γης και κινείται σε ιδανική απόσταση από το μητρικό του άστρο, ώστε να μπορεί να έχει νερό, χωρίς να είναι παγωμένος.




iefimerida gr







Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!