Fumara.gr
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα μελέτη δείχνει 95% ευθύνη του ανθρώπου για την κλιματική αλλαγή!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK




Με μεγαλύτερη βεβαιότητα από ό,τι προηγούμενως αποδίδει επιτροπή επιστημόνων υπό τον ΟΗΕ στον άνθρωπο την κλιματική αλλαγή, στην αναφορά του οργάνου που κλείνει την συνάντηση αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες που κράτησε μία εβδομάδα. 
Η διακυβερνητική επιτροπή IPCC θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια εάν δεν ληφθούν μέτρα. Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007 εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην αναφορά του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη θεωρείτο πιθανή κάτα 66%.

Τα σενάρια
Η IPCC αναθεωρεί επίσης προς τα πάνω το ύψος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία αναμένεται ότι θα είναι από 26 έως 82 εκατοστά ώς το 2100, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έκθεση για την κλιματική αλλαγή.
Αναφορικά με τις διαστάσεις που θα έχει ενδεχομένως η άνοδος της θερμοκρασίας ως το τέλος του αιώνα, η IPCC εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια χωρίς να αποφαίνεται για τις πιθανότητες που έχει καθένα από αυτά να πραγματοποιηθεί. Έτσι η IPCC εκτιμά ότι είναι πιθανό η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης να αυξηθεί από 0,3 βαθμούς Κελσίου, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μέχρι 4,8 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του 21ου αι σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005.
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις προβολές αυτές εξαρτάται προφανώς κατά πρώτο λόγο από τις ποσότητες των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα μέσα στις προσεχείς δεκαετίες. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. «Για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή θα χρειασθούν σημαντικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τόμας Στόκερ, αντιπροέδρου της ομάδας της IPCC.
Τα φαινόμενα
Οι εμπειρογνώμονες της IPCC περιμένουν επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος θα προκαλέσει πιο έντονα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, παρόλο που ορισμένα σημεία δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρα. Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιθανόν συχνότερα και θα διαρκούν περισσότερο. Με την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, περιμένουμε ότι στις περιφέρειες που είναι σήμερα υγρές θα πέσουν περισσότερες βροχές και στις περιφέρειες που είναι ξηρές θα πέσουν λιγότερες, έστω κι αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον Τόμας Στόκερ.

Η IPCC, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει αποστολή να διαφωτίζει τους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους όσον αφορά το φαινόμενο της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, όμως δεν προβαίνει σε συστάσεις.


tovima.gr







Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το!